in

Bezbrojne molitve u crkvi na brežuljku kod izvora starijoj od svih drugih u tom kraju izgovaraju se stoljećima

“Crkva rođenja Blažene Djevice Marije na Bapskoj zacijelo je povijesno mjesto na kojem su se ljudi sastajali u bogomraku možda…Od iskona vremena“, riječi su povjesničara Gjure Szabe koji je jedan od brojnih stručnjaka koji su kroz godine proučavali ovu najstariju građevinu u vukovarsko – iločkom kraju.

Ova romaničko-gotička crkva nalazi se na brežuljku, usred seoskoga groblja, od koje zatim niz blagu padinu vode zidane stepenice uz koje se nalaze stupovi s nišama i prizorima križnog puta (kalvarija) prema slikovitu izvoru u dnu male doline.

Ne zna se tko je izgradio crkvu, no ona se prvi put spominje u srednjem vijeku, u popisima župa 1332.-1337. godine (Beate Virginis de Baba), zatim se spominje i 1398. godine. 1664. godine Krimski Tatari su crkvu oštetili, opljačkali, ali je nisu uspjeli zapaliti. Nakon oslobođenja od Turaka obnovljena je 1710. godine.

Postoje brojne legende koje se vežu za crkvu sv. Marije, od toga da se ukazala Majka Božja te da se crkva pojavila iznenada za koju nitko nije znao, sve do priča da je crkvu izgradio ban Ivan Morović i njegova sestra ili pak ugarski kralj Stjepan.

Mišljenja o vremenu nastanka crkve, ostavljajući po strani priče o tome, općenito su podijeljena. Po oblicima staroga dijela crkve, riječ je o jednobrodnoj romaničkoj kapeli s polukružnom apsidom. Prozori u obliku puškarnice nedvojbeno pokazuju da je crkva imala i obrambenu svrhu.

Bapčanin Antun Bošnjaković smatra kako je najstariji dio crkve- polukružna apsida, građena u 13. stoljeću, a prema nekim drugim autorima početkom 14. stoljeća. U gotici je crkva dva puta produljivana prema zapadu te joj je i portal gotički. Crkva je obnavljana i u 18. i 19. stoljeću.

Pretpostavlja se da je upravo u ovoj crkvi održana Sinoda svećenika 30. kolovoza 1581. godine. Nakon Domovinskog rata obnovljen je krov i toranj, a 2011. godine započeti su zaštitni radovi građevinske i konstrukcijske sanacije uklonjenih gotičkih kontrafora, restauratorski radovi te završni radovi konzervatorske prezentacije arhitektonskih elemenata u unutrašnjosti crkve.

U crkvi se nalazi slika Majke Božje rađena prema Luki Cranachu. Izrađena je na platnu dimenzija 0,8 x 0,7 m. Ne zna se kada je slika nastala ( vjerojatno polovinom 17. stoljeća) niti tko ju je naslikao. Tijekom vremena slika je tri puta obnavljana, zadnji put 1987. godine u Zagrebu.

Bapska je sve do 1664. godine bila na i danas postojećem lokalitetu Stara Bapska, desetak-petnaestak minuta hoda sjeveroistočnije od groblja i crkve Blažene Djevice Marije, a poslije odlaska Turaka (nakon Karlovačkog mira 1699.), što iz zbjegova, što iz okolnih mjesta stanovnici stare Bapske preselili su se uz postojeće selo Novak.

Tajanstveno blago viteza s Griča: u rat je stigao izdaleka, stradao i s pravim bogatstvom ostao sahranjen u današnjem parku

Okružena legendarnim grbovima, glava anđela s krilima u drevnom Hreljinu bdjela je nad tabernakulom Jurjeve crkve