in

U tamnim noćima, kao sjenka iz noćne more, pojavi se Crni cucek, opasni zloduh koji je inače zarobljen u drvetu

Ilustracija

Crni cucek je duh poslanja koji prebiva u stablima. Ako se takvo stablo upotrijebi za izgradnju hambara, kleti ili ograde, u tamnim noćima, obasjan blijedom mjesečinom, zli duh će izlijetati i plašiti prolaznike u obliku velikog lajavog psa. Takve gradnje treba spaliti, a zemlju posoliti i poškropiti svetom vodom kako bi otjerali zle duhove.

U srednjovjekovnim ili kasnijim predajama pa sve do danas, crni pas kao zloduh pojavljuje se kao čest simbol zla. Primjerice Baskervilski pas kojeg je britanski autor kriminalističkih romana Arthur Conan Doyle smjestio na vrištinu u Engleskoj i kojeg je istraživao poznati Sherlock Holmes, ili zapisa hrvatskog pisca Milana Langa, gdje crni pas izlijeće iz drva: Pripoveda Štefan Kocijanić… “dojde od zada jen veliki crni cucek… ja sem mislil da je to pravi pes… ali on se okrene i prejde… ne čez vrata, ali čez kakvu luknu… neg čez gusti plot koji je z letvih, kud bi i štakor teško prešel. I tu počne zavijati i plakati se kak dete i drugač.”

Foto: Ilustracija (The Hound of the Baskervilles,Sidney Paget)

Etnolog Vid Balog je u svojim istraživanjima zapisao kazivanje o crnom cucku s područja Prekodravlja ističući kako se ne zna na koji način pojedini kazivači ovog zloduha dovode u vezu s drvenim ljudskim tvorevinama. Znamo samo da on čuva plot, klet ili hambar i da njegov zloduh prebiva u tim daskama ili gredama.

Samboličkovi so imali hombara, z toga hombara so zletali crni cucki, no, crni cucek, to neso samo naši vidili, te je cucek zletal i na žandare pak so pucali na njega; a kaj je bilo? Oni su kupili grede i deske na mađarskom, a to bilo od cirkve kaj je bila na groblju, to je bila drvena cirkva kaj so jo raskramonđali (rastavili), pak so z toga napravili hombara. Zato je crni cucek zletal, to je tulelo, zavijalo kaj čuda, tak kaj so na kraju morali hombara rastepstii i stopram gdje je velečasni došel posvetiti to mesto, onda je prestalo. To so vidli, pod noč je crni cucek veliki kaj tele zletal.

Jedno od kazivanja koje je Balog zapisao govori o kleti na Vukomeričkim goricama koja je ukleta i koju noću i danas čuva duh črnog pesa.

O Rokovačkim zidinama malo je poznato, jesu li to ostaci samostana, crkve ili mošeje , ne znaju ni najbliži susjedi

Renesansnu tortu s marcipanom punjenu smjesom badema i šećera kuhari su čuvali za najsvečanije gozbe