in ,

Nakon još jednog prepada, Neretvani su skovali osvetnički plan: naoružane lađe krenut će na Veneciju i oteti mlade nevjeste

Ilustracija / Wikipedia Commons

Iz najstarijih vremena hrvatske povijesti i doba ratovanja narodnih vladara s Mletačkom Republikom ostaje sačuvana priča koja govori o otmici mletačkih nevjesti od hrvatskih gusara, Neretvana.

Legenda je ostala sačuvana i u mletačkim spisima i  njome su se u potrazi za istinom bavili i mletačko – venecijanski i hrvatski povjesničari. Po svemu sudeći, događaj se zbio u vrijeme kralja Krešimira I, a spominje ga i hrvatski povjesničar Bare Poparić u svom dijelu “O pomorskoj sili Hrvata” izdanom 1899. godine.

Još u davnim vremenima, u Veneciji je postojao običaj skupnog obreda ženidbe i masovno vjenčanje obavljalo se na zadnji dan siječnja. U sjajnoj procesiji polazilo se u biskupsku crkvu u Olivolu gdje bi se sabrale u bijelo odjevene, dragim kamenjem nakićene nevjeste. Po običaju, svaka je u rukama nosila kutiju u kojoj se nalazio miraz.

U to vrijeme, trajao se rat s Hrvatskim kraljevstvom koji je bio prepun opačina i zlodjela. Mletačke posade često su se zalijetale na hrvatsku obalu gdje su pljačkali, ubijali nedužne ribare i obeščašćivali djevojke.

Nakon još jednog prepada koji se dogodio na području rijeke Neretve, skovan je osvetnički plan. Znajući za mletački običaj procesije mladih nevjesti s blagom, na zadnji dan siječnja Neretvani su se neopaženo privukli pod katedralu u Olivolu, provalili i zarobili sve prisutne, i nevjeste, i mladoženje, pa i samog biskupa.

Umakli su zatim u jednu luku nasuprot grada Caorle koja je po tome kasnije prozvala “djevojačkom lukom”, odnosno Porto del donzelle. Tamo su među sobom razdijelili plijen i krenuli

U međuvremenu, u Veneciji je nastala velika strava i uskoro je u potjeru krenulo nekoliko brodova koji su dostigli gusare te ih prisilili da vrate blago i nevjeste. Uz veliko oduševljenje, nevjeste su vraćene kućama i taj se događaj slavi kao svetkovina prozvana delle Maria.

Kako su Neretvani uspjeli neopaženo doploviti pred Veneciju, usidriti se i iskrcati ostaje nepoznata o kojoj postoje dvije verzije. Hrvatska strana to pripisuje hrabrosti i vještini mornara, dok mletački izvori navode kako je legenda izmišljena kako bi se proslavio mir koji je u to vrijeme sklopljen s hrvatskim kraljem Krešimirom. Bilo kako bilo, vrijeme ratova protiv Mlečana tek je započinjalo.

Ne dopustite pričama prokletstvo zaborava, pošaljite nam mitove, legende i običaje vašeg kraja

Putovao je Srednjom Amerikom, crtao prve karte, opisivao Novi svijet, pokrštavao Indijance i umro od njihova otrova