in

Oronula i ogoljena, malena kapela zaštitnika vatrogasaca u dvorištu dvorca na litici samo je kulisa koja čeka neko drugo vrijeme

Blaga & misterije

Kod posjeta Zrinsko Frankopanskom dvorcu Severin na Kupi putnik oronulu kapelu zaštitnika vatrogasaca Svetog Florijana ne može zaobići. Odmah po ulasku u perivoj, uska staza vodi lijevo uz dvorac i odmah iza ugla, izranja kapela golih zidova, napuštena i devastirana.

Inventar, oltari i slike iz nje su davno izneseni i sve što se moglo pomaknuti više ne postoji. Zidovi su prošarani imenima, godinama posjete i grafitima koji govore o prolasku vremena i putnicima namjernicima koji su ovjekovječili svoja imena.

Kapela je malih dimenzija s naglašenim lučnim portalom i vitkim tornjićem. Kao dio kompleksa dvorca Severin na Kupi, zaštićena je kao nepokretno kulturno dobro i u stvarnosti služi samo kao kulisa za fotografiju obližnjeg dvorca koji se nalazi u sličnom stanju.

Smješten je nad strmom obalom rijeke Kupe. Prema povijesnim podacima u 16.st. ovo je područje dio Frankopanskog posjeda, a arhivska dokumentacija spominje obrambenu kulu i drveni kaštel iz istog razdoblja.

Današnji izgled dvorca i perivoja rezultat je sveobuhvatne obnove iz 1803. godine za vrijeme grofa Ivana Oršića. Dvorac je jednokatna građevina, četverokutnog tlocrta, uglova pojačanih cilindričnim kulama i unutrašnjim dvorištem s arkadnim stupovljem.

Blaga & misterije

Kanonički vodič za dobro zdravlje: puštaj žilu, osvježi se koprivinom vodom, kupaj se ali ne previše i ne pij neodležano pivo

Štrige i štriguni takvi su od rođenja, žive među ljudima običnim životom dok im se netko ne zamjeri i tek tad, otkriju svoje pravo lice