in

Antialkoholni pokret ispijanja velikih količina hladne vode odjednom je obuzeo selo kraj Varaždina pa je Janko Vododurec odlučio nešto poduzeti

David Teniers / Scena u Taverni / 1658

Bilo je to jedne godine na pokladnu nedjelju, tridesetih godina prošlog stoljeća, kad je lokalni župnik konačno odlučio stati na kraj bezumnom ispijanju velikih količina vode mještana današnjeg sela Sveti Ilija kod Varaždina.

Naime, u malom mjestu između Turčina i Črešnjeva djelovao je pravi antialkoholni pokret koji je nastao kao svojevrsna opreka stilu života okupanog u alkoholnim parama i glazbi koji su živjeli vlasnici kurije u Iliji, grofovi Patačići od Zajezde.

Pod geslom “za dobro zdravlje – studena voda!” ispijali su mještani Ilije i po četiri litre vode dnevno, a cijeli fenomen toliko je eskalirao da je svatko tko je u mjestu viđen da konzumira alkohol odmah, najblaže rečeno, opomenut.

Župnik je pak, razmišljao o tome kako situaciju dovesti u balans, jer kako je svima poznato, u ničem nije dobro pretjerivati, pa je napisao šaljivu poslanicu koja je počinjala riječima: “Vu ime vina, punča i krampampule – stremen” te ju potom pročitao mještanima.

Poslanicu donosimo u formatu kako ju bilježe Tomislav Đurić i Dragutin Feletar. Bila je podijeljena na tri dijela i svaki je imao poučnu poruku.

I.

Dictio joc osa

Stanite se pijanci, hote na rakiju. Tak čtejem vu zdihavanjih Kraljevića Marka, vu delo 8. , redu pak 343. Prvle vendar, nek bum dale govoril da zadobite vugodnuduhu, prosim vina sladkoga kupicu punu…

II.

Spelavanje 

...Od juhe se obed počinile, to je vezdašnja navadna občinska reč. Ali kak negdar bolše je bilo, kad se isti ruček od vina počimal, pak su ludi tak jaki bili, da su se mogli i stim vragom hrvati na tuliko, da dični pređi naši zato ime Hrvatov zadobili jesu…Poslušitelji vu vinu zebrani, verujte mi, da i od vode – pila rogi rasteju…

III.

Conclusio

O voda, o voda ti najgoršji elementu ovoga sveta, ni ti dosta, da polja naša kvasiš, da senokoše muliš, da žir pošiviti, da grozdje pucati včiniš, neg da još i pamet i svu jakost tela robiš, na stran anda s tobom, na stran. 

Na kraju prodike što je kasnije tiskana u posebnoj brošuri, župnik se potpisao kao Janko Vododurec De Vino Pirat, plebanuš Sv. Ilijanski.

Nije poznato kako je propovijed završila, no znamo kako je antialkoholni pokret koji je u jednom trenu zahvatio mještane vrlo brzo i naglo – nestao.

Kako je Bakačeva kula postala uzrok žustre polemike u kojoj su sudjelovali svi: jedni za, a drugi protiv rušenja tog simbola starog Zagreba

U potrazi za blagom, raskopavali su dvorce, utvrde, stare gradove i često, pronašli su nešto što nisu očekivali