in

Čarobnu Žar pticu dugog repa i vatrenog perja za sebe bi poželio svatko, no onaj tko bi ju uhvatio našao bi samo probleme

Žar-ptica jedno je od mnogih mitoloških bića u slavenskim predajama koja imaju čarobne moći ili koja odražavaju opasnosti u prirodi. Riječ je o prekrasnom biću duga repa i divna crvenog, žutog i narančastog perja koje sjaji kao da gori.

Nije ju lako uhvatiti, a oni kojima to uspije suočavaju se s brojnim problemima. No ipak, ova mitološka ptica izaziva divljenje svakoga tko je vidi i svi je odmah požele posjedovati.

Foto: žar-ptica (Ivan Bilibin

Legenda o žar-ptici

U davna vremena živio je stari ruski kralj koji je imao prekrasan voćnjak s jabukama. Bio je iznimno ponosan na njega jer je jedna voćka rodila zlatnim jabukama. Jednog je dana otkrio da svake noći nestaje jedna zlatna jabuka. Car je zapovjedio svojem najstarijem sinu da noću čuva stablo. Došla je žar-ptica i ukrala jabuku , no mladić je nije ni vidio. Druge je noći na straži bio srednji sin i sve se ponovilo. Treće je noći stablo čuvao najmlađi sin Ivan. On ju je pokušao uhvatiti, no bila je toliko brza da je uspio dograbiti samo jedno pero. Ivan ga je predao caru, koji se njime toliko oduševio te je dva starija sina poslao da uhvate žar-pticu, ali je i Ivan odlučio poći.

Išao je, išao i najednom se našao pred raskršćem uz koje su bila tri natpisa. Odabrao je onaj na kojem je pisalo da će on ostati živ, ali će mu konj umrijeti. Konja mu je pojeo sivi vuk koji mu je zauzvrat obećao pomoći. Odveo ga je u drugo carstvo i rekao mu kako da uhvati žar-pticu, ali ne smije ponijeti njenu krletku. Ivan ga nije poslušao i uhvaćen je u krađi. Car mu je obećao dati pticu ako mu iz desetog carstva dovede konja sa zlatnom grivom. Vuk mu je opet pomogao i rekao mu da ne dira zlatno uzde, ali ga Ivan nije poslušao i opet je uhvaćen.

Taj mu je car rekao da će mu dati konja ako dovede prekrasnu princezu Jelenu koja je živjela u desetom carstvu preko mora. Sivi vuk opet je pomogao Ivanu i doveo ga do Jelene te ih prenio oboje natrag. Na putovanju su se Ivan i Jelena zaljubili, ali je vuk opet imao plan: kad su došli u palaču, otkrio im je da može mijenjati lik i pretvorio se u prekrasnu princezu koju je Ivan predstavio caru. Car ju je zaprosio i kad je “vučja princeza” pristala, odveo ju je ravno u crkvu. No, kad je car htio poljubiti mladu, on se opet pretvorila u vuka, koji je pobjegao.

Ivan je s Jelenom, žar-pticom i konjem sa zlatnom grivom krenuo kući. Putem su stali odmoriti se i Ivan je zaspao. Naišla su njegova braća i zavidni na njegovom uspjehu ubili su ga te s plijenom otišli kući. No došao je vuk i pomoću vrane koja mu je donijela vodu života i vodu smrti oživio Ivana. Carević Ivan se vratio kući, ispričao ocu što se dogodilo pa oženio Jelenu, a braća su mu protjerana. Bio je jako zahvalan žar-ptici, koja je bila pokretač svih njegovih pustolovina pa ju je oslobodio.

Ptica prekrasnog perja

Postoji nekoliko verzija legende o žar- ptici, no uglavnom su glavni likovi u svima isti- žar-ptica, carević Ivan, car, sivi vuk i Jelena. U nekim pričama Jelenina ljubav prema Ivanu omogućava joj da pobjegne s neželjenog vjenčanja. U drugim verzijama Ivan je jedan od carevih konjušara ili strijelaca koji su dobili zadatak uloviti žar pticu.

Foto: Žar-ptica – kostim balerine koja tumači žar-pticu u istoimenom Stravinskijevom baletu

Ova tradicionalna ruska predaja poslužila je skladatelju Igoru Stravinskom kao inspiracija za njegov balet “Žar-ptica” koji je predstavljen svjetskoj publici 1910. godine u formi baleta “Žar-ptica”.

Okružena legendarnim grbovima, glava anđela s krilima u drevnom Hreljinu bdjela je nad tabernakulom Jurjeve crkve

Nasljednici Trenkovih pandura posljednju bitku vodili su usred Zagreba, prosvjedujući za Republiku Hrvatsku, 177 godina nakon što ih je barun Trenk osnovao