in

Legenda o zmaju iz Klanječkog jezera

 

Nekada davno je u Klanječkom jezeru živio strašan sedmoglavi zmaj kojega nitko nije mogao savladati. Predaja među življem kaže kako je svakog dana lovio ljude koji su mu bili omiljena hrana, no kad bi ipak ostao gladan, od gnjeva bi uništavao polja, usjeve i stoku.

Tako su seljaci odlučili da nešto moraju poduzeti kako bi namirili zmaja, pa su svaki dan žrtvovali po jednog mještana jer bi inače, bez polja i stoke, svi ubrzo pomrli. Vremenom je pak zmaj postao izbirljiv i najviše je volio jesti mlade, lijepe djevojke.

Tako je jednog dana došao red i na najljepšu djevojku u selu, kćer uglednog, seoskog gazde kojega su svi u kraju oko jezera slušali.

Ruševine Cesargrada / Grad Klanjec

Prijevara

Želeći pomoći gazdi i njegovoj lijepoj kćeri, mještani su odlučili prevariti zmaja i ponuditi mu neku drugu djevojku iz sela. No, lijepa djevojka na koju je bio red je to odbila jer nije željela da netko drugi strada umjesto nje. Odlučila je kako će se žrtvovati za svoje sumještane.

Na putu prema jezeru gdje je živio zmaj, srela je mladog junaka Jurja koji se tu slučajno zatekao. Bio je poznat po svojoj hrabrosti, plemenitosti i oštroj sablji. Kad je Juraj ugledao uplakanu djevojku, upitao ju je što se dogodilo.

Ruševine Cesargrada / Grad Klanjec

 

Borba

Ona mu je ispričala sve o strašnom i nemilosrdnom zmaju iz jezera koji svakoga dana ugrabi po jednog mještanina, a u posljednje vrijeme ne želi jesti ništa drugo osim mladih djevojaka, pa je tako došao i na nju red. Juraj je hrabrio djevojku pa su skupa krenuli prema jezeru.

Kad je zmaj ugledao Juraja, razbjesnio se i počeo rigati vatru iz svih sedam glava i udarati repom po vodi, stvarajući velike valove. Ali, Juraj se nije uplašio. Izvukao je svoju, zlatom optočenu sablju i krenuo na zmaja.

Borba je trajala sedam sati, a svakog je sata pala po jedna zmajeva glava. Kad je Juraj savladao zmaja, zmaj je potonuo i nestao u dubinama jezera.

S njime je nestala i nesreća stanovnika u kraju oko Klanječkoga jezera.

Pozadina legende

Zapadno od Klanjca prema rijeci Sutli i danas postoji maleno jezero, u stvarnosti jedan od rukavaca. Postoji i selo zvano Jezero klanječko koje se nalazi kod Velikog Trgovišća.

Zrinsko-Frankopanski ozaljski dvorski balovi prizivaju davno minula vremena

Skrivene tajne dvorca iz galantnog stoljeća, Miljane kraj Kumrovca