in

Od hotela California do ugovora koji je potpisao Juraj Dalmatinac: novi postavi i muzeji u 2019.

Gradski muzej Virovitica, via Facebook

Na izlasku iz 2019. godine hrvatska muzejska zajednica izlazi bogatija za nekoliko novih muzejskih postava i obnovljenih zdanja, a velik broj projekata koji su različitim fazama izvedbe daju naslutiti da nas u 2020. i koju godinu iza nje očekuje još veći broj svečanih otvaranja.

Dva velika projekta važna za predstavljanje i čuvanje sakralne baštine, premda se ne odnose na muzeje iz Upisnika, završena su u 2019. Šibenik je u svibnju dobio Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova „Civitas Sacra“. U srednjovjekovnoj palači Galbiani obnovljenoj sredstvima Europske unije i Republike Hrvatske u ukupnom iznosu od 36 milijuna kuna, od čega 30,9 milijuna nepovratnih europskih sredstava, danas se može upoznati povijest i značenje katedrale sv. Jakova, njena povezanost s gradom i ljudima.

Obnovom se dobio novi izložbeni prostor za povremene izložbe, dvorana za skupove, te dva kata stalnog postava s djelima iz riznice Šibenske biskupije, djelima Jurja Dalmatinca, Nikole Firentinca, Blaža Trogiranina, zbirkom liturgijskog ruha i posuđa te dokumentima poput ugovora o gradnji katedrale s Jurjem Dalmatincem.

Interpretacijski centar katedrale Sv. Jakova

U kolovozu je pak, nakon tridesetogodišnje obnove za javnost napokon otvoren novi stalni postav Biskupske palače u Dubrovniku. Riječ je o ustanovi koja je u istoj palači pod imenom Biskupska pinakoteka djelovala od 1930. Prošlog ljeta završili su restauratorski radovi na obnovi palače, a od ovoga ljeta ponovno je dostupan i stalni postav bogate zbirke – smješten na prvome i drugome katu.

Novi stalni postav u isprepliće prezentaciju renesansnoga i baroknoga sloja palače s pomno odabranim umjetničkim djelima iz bogate biskupske zbirke. Organiziran je u pet tematski zaokruženih izložbenih cjelina među kojima je najatraktivnija ona salona na drugome katu Palače s jedinstvenim raskošno rezbarenim, pozlaćenim manirističkim stropom (tabulatom) koji je preživio i razorni potres 1667. godine.

U ljeto je otvoren novi Muzej Domovinskog rata u Turnju, toj vojnoj predstraži Karlovca, koji je od 16. stoljeća do danas bio dom raznih vojski i vojnika – od onih austrijskih, krajiških preko monarhističkih i socijalističkih do hrvatskih branitelja koji su pet stoljeća nakon što je tu izrasla prva vojna kula zaustavili pokušaje zauzimanja grada. Zgrada muzeja, koja je tijekom rata nazvana Hotel California, mjesto gdje su se sklanjali hrvatski branitelji, i sama je postala simbol i spomenik žrtvama rata. Izrešetana projektilima završila je u “muzejskoj vitrini”, obnovljena zadržavanjem vidljive strukture razorenog ziđa smještenog iza staklene oplate.

Gradski muzej Karlovac

U rujnu je otvorena Muzejska zavičajna zbirka Grada Novske, zbirka kulturno-povijesnih predmeta obitelji Sajko koja čuva vrijedne i raznovrsne predmete od prapovijesti do Domovinskog rata, a ubraja se među najraznovrsnije zbirke predmeta na području Sisačko-moslavačke županije.

Na koncu godine, u prosincu, završena su dva velika baštinska projekta ostvarena zahvaljujući europskim fondovima. U sklopu projekta Integrirani razvojni program Virovitice „5 do 12 za Dvorac“, koji se provodio u razdoblju od kolovoza 2016. do kolovoza 2019. godine, obnovljen je Dvorac Pejačević u kojemu je smješten Gradski muzej Virovitica. Projekt obnove stajao je 81,5 milijuna kuna od čega je 66,6 milijuna nepovratnih europskih sredstava. Muzej je dobio novi postav koji se sastoji od dvije tematske cjeline – prve nazvane “Drveno doba” u kojem je drvo stavljeno u odnos s čovjekom i druge pod naslovom “Povijest grada i Dvorca” vezane uz djelovanje Gradskog muzeja Virovitica kao zavičajnog muzeja.

U Sisku je pak završena obnova Holandske kuće sufinancirana s gotovo 20 milijuna kuna europskih fondova. Ovaj prvi informativni i interpretativni centar industrijske baštine u Hrvatskoj jedinstveni je kulturno-baštinski projekt koji koristeći touch screenove, 3D kino i originalne predmete prezentira povijest nekadašnjeg industrijskog središta Hrvatske. U Holandskoj kući bit će smještene još dvije važne sisačke institucije: Gradska galerija Striegl i Zbirka Kraker, jedna od najvrednijih zbirki radioaparata, gramofona i ploča sisačkog kolekcionara Velimira Krakera.

Interpretacijski centar “Kuća Petra Preradovića”

Premda nije riječ o registriranoj muzejskoj ustanovi europskim sredstvima u 2019. dobili smo u Grabovici i Interpretacijski centar “Kuća Petra Preradovića” smješten u obnovljenoj rodnoj kući jednog od najvećih hrvatskih književnika.

Obnove nekolicine zgrada u kojima se nalaze ili će se u njih useliti muzeji privode se kraju od Čakovca, preko Rijeke do Hvara i Korčule tako da već od proljeća možemo očekivati otvaranje novih muzejskih postava – među prvima bi se u proljeće javnosti trebao predstaviti Stalni postav Muzeja grada Rijeke koji useljava u također europskim projektom obnovljenu Palaču šećerane.

Nakon očajničkog pisma župnika koji se borio za spas crkve u Svibu, započela je akcija spašavanja

Marko Polo za kojeg kažu da je s Korčule ponovo je otkrio zaboravljeni svijet i ostao zauvijek zapisan