fbpx
Samoborski stari grad nekad, bio je mjesto kao iz bajke, a danas stoje samo kamene razvaline
Dvorci i nasljeđe

Samoborski stari grad nekad, bio je mjesto kao iz bajke, a danas stoje samo kamene razvaline

17.04.2018. Ured za blaga i misterije

Da je ostao očuvan kao neki drugi dvorci Hrvatske, stari grad Samobor svakako bi konkurirao za titulu najljepšeg. U doba društvenih mreža i interneta, lako je maštati o tome kakva bi foto  – poslastica bio pogled na stari grad Samobor.

Kakve bi sve filmove i serije snimali? Kakve li bi se sve priredbe mogle održavati podno moćnih zidina sjajnog grada? Maštu na stranu, jer taj grad iz bajke danas postoji samo na nekoliko starih razglednica, veduta i reporudukcija koje su omiljen motiv slastičarnica u samom centru šarmantnog Samobora.

 

Nažalost, sudbina tom gradu nije bila naklonjena i umjesto dvorca stoje samo kamene razvaline koje lokalne vlasti nastoje što više sačuvati, kroz manifestacije afirmirati .

Stari grad s zapadne strane, 1920-1945 HDA

Kroz njegovu burnu povijest, promijenio je mnoge vlasnike: grofove Celjske, Frankopane, Tržačke, Tahija, Erdödyja, Auersperga, Kulmera, Kiepacha, te Montecuccolija od kojeg je samoborska općina 1902. godine Stari grad i otkupila.

Izgradile su ga pristaše češkog kralja Otokara oko 1270. godine. Unutar zidina su i ruševine gotičke kapele Svete Ane.

Danas ova slikovita ruševina Starog grada nad Samoborom, sudjeluje u ljepoti grada svojom pozicijom nad glavnim trgom i krovovima gradskih kuća.