in

Zaboravljeni Badnjak: predstavljamo običaje, obrede i predaje koji diljem zemlje naizgled postoje samo u sjećanjima

U mjestima diljem Hrvatske, u posljednjih dvadesetak godina zapisano je i dokumentirano oko stotinu i sedemdeset narodnih običaja vezanih iz Badnjak, po pitanju običaja najbogatiji dan u godini.

Neki od obreda  običaja i divinacija koji predstavljamo kroz interaktivnu kartu pretkršćanskoga su postanja. Neki su se ophodi, obredi i običaji sačuvali do naših dana, neki su se modificirali, a neki su ostali samo u sjećanju starijih osoba.

U potrazi za običajima koji danas naizgled postoje samo u sjećanjima prekopali su povijesna vrela, znastvene radove  i dostupne arhive. Predstavljeni običaji nisu svi, jer svako mjesto i područje skriva nešto posebno. Smatrate li da prikaz u nastavku može biti obogaćen, slobodno nam pošaljite običaj Vašeg kraja kako bi on bio spašen od zaborava. Kartom je moguće upravljati pomoću strelica, izborom lokacije ili prstom lijevo ili desno ako pristupate preko mobilnog uređaja.

Na Badnjak, dobri kralj Petar Krešimir IV zaklon je potražio u kućici ostarjelog sokolara Aprića, uz sir i mlijeko, sjeli su i dugo razgovarali

Osebujna pošalica o svađi supružnika koja je prešla u legendu: kako je hren zapravo nastao u Senju?