in ,

Doznajte što Dani europske baštine ove godine donose u vaš kraj 

Dvor Veliki Tabor / FOTO; A.M. Blaga & misterije
Dvor Veliki Tabor / FOTO; A.M. Blaga & misterije

“Baština koja povezuje- kulturne rute i mreže” tema je koju promoviraju ovogodišnji Dani europske baštine. Kao i svake godine dosad, događaju se u rujnu. Započeli su u brojnim muzejima, kulturnim središtima, školama i knjižicama diljem Hrvatske.

Na europskoj razini, temom povezivanja želi se naglasiti važnost zajedničkih vrijednosti, povijesti i kulturne baštine koja trajno povezuje i umrežava pojedince i zajednice europskih naroda.

Na praktičnoj razini, manifestacija Dani europske baštine 2024. je zgodna prilika u kojoj organizatori provode razne programe u kojima svatko ima priliku naučiti nešto novo o svom kraju i o načinu na koji taj kraj utječe na neki drugi kraj.

Bogat program najavljen je u programskoj knjižnici koja donosi najave prigodnih događanja. Sadrži podatke o njihovoj lokaciji, datumu, vremenu održavanja, kratkim opisom te poveznicama na mrežne stranice organizatora. Ondje se mogu pratiti eventualne promjene u održavanju događanja.

Programsku knjižicu moguće je preuzeti ovdje ili klikom na sliku naslovnice knjižice u nastavku:

Dani Europske baštine- naslovnica promo knjižice

Inače, program Kulturne rute Vijeća Europe pokrenut je 1987. godine kako bi se prepoznali i povezali srodni elementi europske i nacionalne baštine. Tako bi doprinijeli boljem razumijevanju europskog i nacionalnog kulturnog identiteta.

Republika Hrvatska pristupila je Proširenom djelomičnom sporazumu o Kulturnim rutama Vijeća Europe 2016. godine. Otada našom zemljom prolazi 21 kulturna ruta.

Inkvizicija u Dalmaciji: otkrivene kobne sudbine vještica s obale

Progoni vještica u Dalmaciji: otkrivene kobne sudbine vještica s obale

Dan Hrvatske ratne mornarice, reljef Hrvatska mornarica / FOTO: Ivana Horvatek

Dan Hrvatske ratne mornarice na obljetnicu slavne Bitke kod Makarske