in ,

Netko je na Grebengradu uništio izložbu o tom starom gradu na Ivanščici

Grebengrad / FOTO: Ranko Starac

Nedavno objavljene fotografije, koje je zabilježio arheolog Ranko Starac, bilježe ružne prizore uništene izložbe koja je na Grebengradu bila postavljena kako bi se taj najveći stari grad na Ivanščici približio posjetiteljima.

Koliko se može vidjeti iz fotografija, izložba je prikazivala Grebengrad nekad i danas. Kome su i zašto smetale fotografije, zna samo onaj tko je to napravio.

Grebengrad / FOTO: Ranko Starac
Grebengrad / FOTO: Ranko Starac

To je mjesto inače jedna od atrakcija Novog Marofa i popularno izletište. Iz godine u godinu je korisnik programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija. Sredstva se ulažu u sanaciju ruševina. Ipak treba primjetiti kako je jedan od spomenika te utvrde, gotička kapelica sv. Stjepana koja je izgorjela u požaru 1710. godine, još uvijek zatrpana.

Grebengrad / FOTO: Ranko Starac
Grebengrad / FOTO: Ranko Starac

Inače, grad Novi Marof je još jednom ostvario sufinanciranje u iznosu od 30.000 eura za nastavak sanacijskih radova na utvrdi Grebengrad. Godinu ranije, iznos je bio 20.000 eura. Uz to, na godišnjoj razini, Novi Marof u projekt obnove grebengradske utvrde ulaže više od 70.000 eura. Ovdje treba naglasiti kako je jedan od osnovnih ciljeva sanacije učiniti ovu utvrdu sigurnom za posjetitelje.

Povijest Grebengrada

Prvi puta Grebengrad se spominje u listini kralja Andrije iz 1209. godine. U njoj se kralj zahvaljuje Varaždincima za učinjene usluge. Grebengrad se spominje i u daravnoj listini iz 1277. godine. Tada dolazi u vlasništvo braće Garduna, pouzdanika kralja Andrije. Gardunov rod dobiva potvrđene povlastice za svoja imanja, uključivši i Grebengrad od Karla Roberta 1322. godine.

Grebengrad / FOTO: Ranko Starac
Grebengrad / FOTO: Ranko Starac

U drugom koljenu, po Hermanu Gardunu nosi ova velikaška obitelj naziv “Hermanffy de Greben”. Posljednji iz obitelji, Ladislav Grebenski, bio je i vlasnik Podborja, današnjeg Daruvara, gdje je vjerojatno i umro 1489. godine.

Vlasnicima Grebengrada postaju krajem 15. stoljeća grofovi Celjski, zatim Ivan Ivaniš Korvin, pa obitelj Batthyany, od koje, po nalogu kralja, oduzima posjed ban Nikola Frankopan. Međutim, Batthyany ipak polovicom 17. stoljeća vraćaju tvrđavu u svoje vlasništvo. Njihovom ženidbenom vezom s Erdődyjima, Grebengrad dolazi u vlasništvo ove moćne velikaške obitelji.

Grebengrad / FOTO: Ranko Starac
Grebengrad / FOTO: Ranko Starac

Utvrda je napuštena neposredno nakon velikog požara 1710. godine. Tadašnji vlasnici su plemićka obitelj Erdödy, koji su preselili u dolinu rijeke Bednje ohrabreni sve manjim opasnostima od turskih osvajača. Upravo tako je nastao grad Novi Marof.

Hotel Haludovo Malinska / FOTO: A.M. Blaga & misterije

Hotel Haludovo u Malinskoj bio je perverzno pomirenje komunizma i kapitalizma koje je zamislio bogati osnivač Penthouse magazina

Odsad Blaga & misterije možete pratiti i preko Google-a. Saznajte kako!