in ,

Izložba „Delmati: snaga zajedništva“ otkriva kako je živio narod od kojeg nam ostaje tunika Dalmatica

Foto: Zemaljski muzej BiH

Tunika Dalmatica, jednostavna kratka haljina širokih rukama najpoznatiji je odjevni predment Delmata, koji je do danas ostao u upotrebi. Tunika se izrađivala od bijele vune, a rjeđe i od lana. Rimljani su je prihvatili kao dio svog modnog izričaja, a od 4. stoljeća postaje i crkveno liturgijsko ruho s dodatkom ukrasnih krščanskih motiva. U tradicijskom odjevanju dinarskog kulturnog kruga tunika je do danas ostala u upotrebi kao košulja koju nose i muškarci i žene.

Tunika Dalmatika samo je jedan, najpoznatiji predment koji se moguće pogledati na izložbi „Delmati: snaga zajedništva“ koja je u organizaciji jedanaest muzejskih ustanova Hrvatske i Bosne i Hercegovine otvorena u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Foto: Zemaljski muzej BiH

Izložba prikazuje naslijeđe autohtonog naroda koji je nastanjivao područje od današnje Dalmacije do Duvanjskog polja, odnosno od Solina na obali Jadrana do Delminija, njihova glavnog središta, današnjeg prostora Tomislavgrada, gdje je izložba bila postavljena u lipnju.

Izložba uključuje brojne arheološke predmete, multimedijske prezentacije poput rekonstrukcija i virtualne stvarnosti, kao i edukativne sadržaje koji će posjetiteljima pružiti uvid u život i običaje Delmata, njihovu umjetnost, religiju i svakodnevicu. Likovni i prostorni dizajn izradio je poznati dizajnerski duo Damir Gamulin i Antun Sevšek, a izložba je obogaćena ilustracijama umjetnika Petra Radovića.

Foto: Zemaljski muzej BiH

Izložba je dio istoimenog projekta financiranog sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Splitsko-dalmatinske županije, a u realizaciju izložbe bilo je uključeno jedanaest institucija, uključujući Muzej Cetinske krajine iz Sinja, Arheološki muzej iz Splita, Muzej grada Kaštela, Gradski muzej Šibenik, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika i Muzej triljskog kraja, Zavičajni muzej Imotski kao i zbirke franjevačkih samostana u Sinju i Imotskom. U projektu su sudjelovali i muzeji franjevačkih samostana iz Livna i Tomislavgrada kao i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine te Sveučilište u Mostaru.

U plićaku na Cresu leži olupina iz doba Cezara i Kleopatre na koju smo (vjerovali ili ne) svi zaboravili

Bacanje uroka, vještičji let, sabat, ugovor s đavlom i spolno općenje: ovo je pet “zlodjela” za koja su optuživali vještice