in ,

Netko iz turističke zajednice misli da su bedemi najveće frankopanske utvrde bili betonski

Jedna od informacijskih ploča koje opisuju ruševine frankopanskog starog grada Ledenice, koji se nalazi iznad današnjeg Novog Vinodolskog, sadrži očigledno nespretnu formulaciju u kojoj se sugerira da su bedemi tog kaštela bili napravljeni od betona.

Postavila ih je Turistička zajednica Novi Vinodolski. Samim time preuzela je odgovornost za ovaj gaf. I to ne samo na hrvatskom, nego i na engleskom jeziku gdje se “betonski bedemi” prevode kao “concrete wall”.

FOTO: Ranko Starac
Informacijska ploča koja opisuje ruševine frankopanskog starog grada Ledenice / FOTO: Ranko Starac

S obzirom na to da je informacijska ploča, čiju je fotografiju napravio arheolog Ranko Starac, postavljena tako da je promatraču i s tristo metara udaljenosti jasno kako su bedemi Ledenica bili od kamena, ostaje samo pitanje o čemu se ovdje radi, ako ne o greški koju treba ispraviti.

U međuvremenu, primili smo i odgovor od Turističke zajednice Novi Vinodolski” koji prenosimo u nastavku: “Što se tiče informacijske ploče i izvora, moramo istražiti, jer sam ovdje unatrag dvije godine, a to je rađeno u vrijeme bivšeg direktora i ima već neko vrijeme od toga tako da u ovom trenutku ne znam odgovor na to pitanje, ali vjerujem da na temelju nekog izvora jest napisano. Takve stvari se nikad ne rade napamet niti samostalno.” 

Pogled na kružno groblje sa Ledenica u kojemu su bedemi za koje turistička zajednica tvrdi da su betonski, a ne kameni / FOTO: Ranko Starac
Pogled na kružno groblje sa Ledenica / FOTO: Ranko Starac

Zasada nije poznato kada su one postavljene, no po svemu sudeći prošlo je već neko vrijeme.

Ledenice su inače bile najveća i najmoćnija utvrda Frankopana. Bila je ključne za obranu Istre i Kvarnerskog primorja. Jedna upaljena signalna vatra s Ledenica mogla je o dolasku neprijatelja uzbuniti cijeli kraj, sve do Drivenika. Iako je bilo najava sustavnih istraživanja, ona se, po svemu sudeći, još nisu dogodila.

Jedna od atrakcija Ledenica je i groblje kružnog oblika koje se nalazi izvan gradskih zidina koji, iako tako informacijska ploča sugerira, nisu bili betonski nego kameni.

Frankopanski stari grad Ledenice kod Novog Vinodolskog nekoć je bio čuvar cijelog Kvarnera i Istre

Otvorenje izložbe „Fragmenti obnove baštine Sisačko-moslavačke županije nakon potresa 2020.“ / FOTO: Ministarstvo kulture i medija

Fragmente obnove baštine moguće je pogledati u obnovljenoj petrinjskoj Gradskoj munjari

U doba zenita narodnih vladara, opatice Čika i Vekenega bilježile su, gradile i ostavile tragove vidljive i danas