in ,

Pljačkaši grobova bagerom oskvrnuli ranokršćansku baziliku i grobnice na Crkvini kod Tomislavgrada

Ilustratcija arheološkog lokaliteta Crkvina
FOTO; Tomislavcity, (tomislavcity.com )

Arheološki lokalitet Crkvina kod Tomislavgrada poznat po ostacima ranokršćanske bazilike i grobnica, nedavno je pretrpio veliku štetu. Nepoznati počinitelji su teškim strojem prekopali ovu važnu lokaciju, najvjerojatnije u potrazi za blagom.

Kako je za portal Blaga & misterije potvrdio Stipan Dilber, kustos Franjevačkog muzeja u Tomislavgradu, tijekom devastacije je uništen značajan dio arheoloških slojeva, uključujući konstrukcijske ostatke i grobove unutar bazilike. Posebnu štetu pretrpio je zid bazilike, koji je ozbiljno oštećen bagerom.

Ovo, nažalost, nije prvi napad na lokalitet Crkvina. Već ranije ove godine, nepoznati počinitelji koristili su detektore metala kako bi ilegalno iskapali u potrazi za dragocjenostima, ručno oštećujući područje. Vjeruje se da su ti pljačkaši motivirani lokalnim predajama o skrivenom blagu. 

Crkvina se smatra izloženim lokalitetom koji se nalazi u Vinici, uz samu granicu s Hrvatskom. Ranokrščanska crkva iz 5. ili 6. stoljeća sagrađena je na ruševinama rimskog naselja. Ispod njih se pak, nalazi još starija ilirska gradina. Nikada nije sustavno istraživans. Stoga nije poznato što se na tom lokalitetu sve krije.

Dilber je izrazio duboko razočaranje zbog nedovoljne reakcije nadležnih institucija na ovakve slučajeve pljačke i devastacije.

“Institucije koje bi trebale sprječavati pljačku su usporene. Sve što možemo je u medijima upozoravati, ali ljudi moraju shvatiti da oni koji su zaljubljeni i kolekcionari ne mogu iskopati arheološka nalazišta. Za takvo nešto su jedini licencirani arheolozi, a ne kojekakvi kauboji s detektorima”- upozorio je kustos Franjevačkog muzeja u Tomislavgradu.

Unatoč apelima stručnjaka, arheološki lokaliteti širom Bosne i Hercegovine često postaju meta pljačkaša, ostavljajući iza sebe nepopravljivu štetu na kulturnim i povijesnim spomenicima od neprocjenjive vrijednosti.

U vrijeme kad su govorili da je strip štetan, Andrija Maurović nacrtao je Gričku vješticu

Današnji Pravni fakultet i rektorat Sveučilišta u Zagrebu / FOTO: A.M. Blaga & misterije

Sveučilište u Zagrebu đake i studente upisuje već 355 godina