in ,

Stigle su fotografije ranokršćanske bazilike Crkvina- pljačkaši grobova ostavili kosti i keramiku

Pljačkaši ostavili kosti i lončariju na devastiranom lokalitetu Crkvina, Vinica FOTO: Domagoj Madunić, Stipan Dilber
Devastirani lokalitet Crkvina, Vinica FOTO: Domagoj Madunić, Stipan Dilber

Arheološki lokalitet Crkvina, koji se nalazi u mjestu Vinica kod Tomislavgrada, na samoj je granici s Hrvatskom. Spominju ga prvi istraživački koji su u BiH stigli davno, s austro-ugarskom upravom u 19. stoljeću.

Do danas nije istraživan. Spletom tragičnih okolnosti u medije nije dospio zbog otkrića koje bi nadopunilo neki zaboravljeni fragment prošlosti nego zbog eklatantnog primjera pljačke. Zasad nepoznati pljačkaši, za koje se pretpostavlja da su osobe iz tog kraja, bagerom su raskopali lokaciju. Kako bi došli do grobova, iskopali su nekoliko rupa.

Što je ukradeno, ostaje nepoznato. No, zato na površini ostaju tragovi- razlomljena lončarija i kosti onih koji su tamo negdje oko stoljeća sedmog pokopani u bazilici. Stipan Diliber, kustos franjevačkog muzeja “Fra Jozo Križić” iz obližnjeg Tomislavgrada, lokalitet je obišao prošli tjedan nakon dojave o pljački. Što je vidio, prijavio je policiji koja je započela s istragom. Diliber pretpostavlja kako su pljačkaši vođeni brojnim legendama o zakopanom blagu kojih je zadinarski dio prepun.

“Legendi o skrivenim dukatima, ćupu sa zlatom, zlatu u grobovima i brojne druge je prepun ovaj kraj. Najvjerojatnije je i ova crkva stradala zbog takve jedne.”– primjećuje Diliber.

Inače, prema ustavu BiH, kultura i kulturne politike su u nadležnosti županija. No, budući da Hercegbosanska županija, u sastavu koje je Vinica, nema zakon o zaštiti kulturno-povijesne baštine, za taj prostor nadležni su zakoni, regulative i institucije Federacije BiH.

Pljačkaši grobova iz Vinice, do trenutka objave ovog članka, još nisu bili pronađeni.

Ilustracija FOTO: Tomislav Marčinić

Legenda o vilama i gospodarima konja: tko grivu svog konja ne otplete- vile ju noću zapletu

Augustin Kažotić biskup

Nezaboravni život biskupa – Augustin Kažotić štitio je templare i “vještice”, pomagao siromašnima i postao prvi hrvatski blaženik