in

Bivša crkva i samostan sv. Nikole u Zadru sada su centar podvodne arheologije

FOTO: MCPA Zadar/MKM

Obnovom i revitalizacijom kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru otvoren je edukativno-prezentacijski centar za podvodnu arheologiju koji će djelovati u sklopu UNESCO-ova Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru.

Riječ je o projektu vrijednom četiri milijuna eura, koji je na inicijativu Ministarstva kulture i medija i uz potporu Grada Zadra pripremio Međunarodni centar za podvodnu arheologiju, a sufinanciran je putem Europskog fonda za regionalni razvoj i to programa.

Novi zadarski centar otvorili su izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

MCPA Zadar/MKM

Nekadašnji kompleks crkve i samostana sv. Nikole na zadarskom Poluotoku tako je postao  središte bogate kulturne baštine i modernih sadržaja. Crkva sv. Nikole, čiji su temelji postavljeni u 11. stoljeću, kasnije je služila kao dom benediktinskim redovnicama – klarisama. Kroz stoljeća, kompleks je prošao kroz više graditeljskih faza i promjena, a današnja crkva, započeta 1760. godine, doživjela je različite namjene, uključujući vojarnu, vojnu bolnicu i arhivski prostor.

Od 2013. godine, MCPA Zadar preuzima vlasništvo nad kompleksom te provodi obimna arheološka istraživanja i izradu projektne dokumentacije. Financijsku podršku za obnovu osiguravaju Ministarstvo kulture i medija, UNESCO, grad Zadar te Europska Unija.

Projekt obuhvaća obnovu i izgradnju nekoliko cjelina unutar kompleksa. U crkvi, prizemlje se pretvara u multifunkcionalnu dvoranu za različite događaje, dok će galerije iznad služiti kao interaktivni prostor posvećen istraživanju podvodne kulturne baštine.

Osim što će oživjeti povijesno mjesto, ovaj projekt će pridonijeti turističkom razvoju Hrvatske kroz nova zapošljavanja te obnovu kulturne baštine. Novi sadržaji i aktivnosti privući će posjetitelje i pridonijeti povećanju turističke potrošnje, dok će nova radna mjesta podržati kulturni i turistički sektor. U konačnici, obnovljeni kompleks sv. Nikole postat će ne samo turistička atrakcija već i centar za kulturne, znanstvene i obrazovne aktivnosti.

Dražen Jelavić o kulturnoj demokraciji, (ne)očekivanim izazovima, sustavu vrijednosti i turbofolku

Obnova Zagrebačke katedrale napreduje unatoč brojnim izazovima