in

Dan Hrvatske ratne mornarice na obljetnicu slavne Bitke kod Makarske

Dan Hrvatske ratne mornarice, reljef Hrvatska mornarica / FOTO: Ivana Horvatek
Hrvatska ratna mornarica FOTO: Ivana Horvatek

18. rujna obilježava se obljetnica značajne Bitke kod Makarske. Događaj je to koji je 887. godine zauvijek promijenio odnose na Jadranu. Ušao je u povijest kao dan kad su Neretvani nanijeli katastrofalan poraz moćnoj Mletačkoj Republici. Ova pomorsko-kopnena bitka ne samo da je osnažila hrvatske pozicije na Jadranu, već je Mlečane primorala da godinama plaćaju danak kako bi slobodno plovili istočnom jadranskom obalom. Ova obljetnica je ujedno i dan Hrvatske ratne mornarice, kojega slavimo od 1993. godine.

Pripadnik Hrvatske ratne mornarice na Dan Hrvatske ratne mornarice 2023. godine / FOTO: MORH
Pripadnici Hrvatske ratne mornarice 2023. godine / FOTO: MORH

Mucules

Bitka kod Makarske, poznata i kao bitka kod Makra, naziva se još i Mucules. Bila je ključni trenutak za Neretvansku kneževinu. Mala je to, ali hrabra hrvatska kneževina smještena između rijeka Cetine i Neretve i na obližnjim otocima. Tako se rasprostirala na Braču, Hvaru, Korčuli i Mljetu, sa centrom u delti Neretve. Iako je s Mlečanima sklopila mir 839. godine, Neretvani su desetljećima pružali otpor, po uzoru na napade hrvatskih brodova još iz doba kneza Domagoja. Tako su Mlečanima, koji su željeli kontrolirati cijeli Jadran, s vremenom stvorili problem.

Gusarske akcije Neretvana nisu dopuštale Mlečanima mirno ploviti, a to je dovelo do stalnih sukoba između ove dvije sile. Mlečani su čak 880. godine sklopili obrambeni savez s njemačkim kraljem Karlom III. Debelim koji je prvenstveno trebao slomiti Neretvane. Međutim, do napada je došlo tek sedam godina kasnije, po izboru novog mletačkog dužda Petra I. Candiana.

Odlučan u namjeri da uguši otpor, predvodio je kaznenu ekspediciju prema Neretvanima s mornaricom koja je brojala 12 brodova. Stigavši do Biokova, iskrcali su se kod Makarske. Iako su u prvoj borbi Mlečani imali uspjeha, uništivši sjekirama pet brodova Neretvana, konačan ishod bitke bio je porazan za Mletke.

Posljedice bitke

Dana 18. rujna 887. godine Neretvani su na kopnu i moru potpuno razbili mletačke snage. Mletački dužd Petar I. Candian je poginuo, skupa s nekoliko svojih vojnika. Ostatak Mlečana se razbježao. Njegovo tijelo ostalo je na bojištu, što je dodatno simboliziralo poraz Mlečana. Naposljetku ga je mletački tribun ukrao, kako bi ga pokopao u stolnoj crkvi u mjestu Grado.

Donedavna se vjerovalo kako nadgrobni spomenik kod crkve sv. Jure u Tučepima pripada mletačkom duždu Petru I. Candianu. Naposljetku se ustanovilo kako spomenik ipak datira iz 1. stoljeća.

Dan Hrvatske ratne mornarice, reljef Hrvatska mornarica / FOTO: Ivana Horvatek
Hrvatska ratna mornarica, Ivan Sabolić 1948. / FOTO: Ivana Horvatek

Nakon ove bitke, Mlečani su bili primorani sklopiti dugogodišnji mir s Hrvatima. Redovito su morali plaćati danak hrvatskom knezu Branimiru i Neretljanskoj kneževini za slobodnu plovidbu Jadranom (tzv. tributum pacis). Ova bitka označila je prekretnicu u odnosima dviju pomorskih sila te potvrdila Neretvane kao moćnu snagu na Jadranu.

Dan Hrvatske ratne mornarice

U spomen na ovu slavnu pobjedu, 18. rujna danas se obilježava kao Dan Hrvatske ratne mornarice. Ovaj dan od 1993. godine nosi poseban simbolički značaj, podsjećajući nas na slavnu pomorsku tradiciju i hrabrost hrvatskih ratnika koji su svojim pomorskim vještinama branili i štitili obalu kroz povijest.

Pripadnik Hrvatske ratne mornarice 2023. godine / FOTO: MORH

Makarska i okolno područje, u sjeni planine Biokovo, čuvaju sjećanje na ovu bitku koja je ostavila trajan trag u povijesti istočne jadranske obale. Pomorska pobjeda Neretvana ostaje trajna inspiracija i podsjetnik na važnost hrabrosti, odlučnosti i pomorske tradicije koja se nastavlja njegovati i danas.

Dvor Veliki Tabor / FOTO; A.M. Blaga & misterije

Doznajte što Dani europske baštine ove godine donose u vaš kraj 

Ćiro Truhelka, rad G. Jurkića

Ćiro Truhelka istraživao je stećke, iskopavao gradine, prevodio zapise i rasvijetlio srednjovjekovnu Bosnu