in ,

Između ruševina, u Andautoniji kraj Zagreba pronađen je i rimski reljef božice gladijatora Nemeze

Nakon što smo u kratkim crticama opisali „uspon i pad“ rimskog grada Andautonije, sasvim je prirodno da se spomenu i neke zanimljivosti iz tog grada, barem one za koje imamo povijesnu podlogu ili kakve – takve dokaze.

Svojevrsna zanimljivost je priča oko lociranja samoga grada. Neki su mislioci iz 19. stoljeća, poput Krčelića i Blaškovića mislili da se Andautonija nalazila na području današnjeg Stenjevca. To su opravdavali višetisućljetnim kontinuitetom naseljenosti, ali i nekim sporadičnim rimskim nalazima na tom području. Drugi pak autori, poput Katančića i Momsena, su Andautoniju smještali na područje današnjeg Ščitarjeva – Matija Petar Katančić je čak u svojim putopisima opisao ostatke starog mosta u blizini Ščitarjeva za kojega je smatrao da je rimski.

Potvrda da su Katančić i Momsen bili u pravu je došla početkom šezdesetih godina 20. stoljeća, kada je prilikom izgradnje nove zagrebačke četvrti, Stenjevca, pronađen rimski miljokaz. Na pronađenom miljokazu pisalo je da je od Siscie udaljen 30 rimskih milja, a od Andautonije 3. [1 rimska milja = otprilike 1,5 km] To je bio presudan dokaz da se Andautonija nalazila na mjestu današnjeg Ščitarjeva.

Što se tiče stanovnika Andautonije, ne znamo puno. Pronađeno je mnogo grobova na temelju kojih se mogao odrediti ekonomski status stanovnika, što i nije beznačajno. Na primjer, u jednoj urni pronađena je samo uljanica koja prikazuje jedan standardni siromašni objed: kruh, repa i vino. S druge strane, nedaleko Ščitarjeva pronađena je raskošna stela kojoj još predstoji restauracija pa ne znamo što piše – ali izgleda da predstavlja obitelj koja je mogla biti poprilično imućna. Disparitet je, izgleda, stalna ljudska boljka.

No, možda najzanimljiviji nalaz je reljef božice Nemeze – između ostalog i božice gladijatora. Uz to što reljef Andautoniju naziva municipiumom (rimskim gradom s vlastitom upravom), prikazuje Nemezu u svoj njenoj gladijatorskoj raskoši: sa štitom, kotačem, kopljem i žitom.

Taj bi nalaz mogao upućivati na gladijatore koji su možda u Andautoniji obitavali, iako nisu pronađeni ostaci amfiteatra. Možda je bio drven, pa se u narednim stoljećima jednostavno nije uspio sačuvati.

Našla bi se i još pokoja zanimljivost, ali ne bi bilo u redu sve „karte staviti na stol“. Tko želi naučiti više neka se zaputi do uistinu zanimljivog rimskog grada blizu Zagreba!

Posjetite Andautoniju

Arheološki park Andautonija u Ščitarjevu možete posjetiti do 31. listopada svake subote i nedjelje od 12 do 18 sati. Razgledajte dio rimskog grada, izložbu rimskih mirisa, igrajte rimske igre ili jednostavno uživajte u prirodi, samo 15-ak minuta od centra Zagreba. Više informacija saznajte ovdje!

Ulaznice:
odrasli 4,50 EUR / 33,91 kn
đaci, studenti i umirovljenici 3,00 EUR / 22,60 kn
obiteljska 9,00 EUR / 67,81,00 kn

Pomozite Čipkicana rastumačiti simboliku i likove pjesme ‘U Ivana zelena livada’

Novo izdanje knjige “Potonulo blago Jadrana” opisuje i dokumentira olupine Jadrana od Savudrije do Prevlake