in

Kako je u Zagrebu slučajno otkriven Blaž Hrvat, serijski ubojica koji je prije pet stoljeća ostavio krvav trag diljem zemlje

Foto: Blaga & misterije

Bilo je to hladne veljače 1469. godine, kada je zatvoren krojač Blaž Hrvat Kamengrada. Uhvaćen je kao ubojica koji je priznao kako je u njihovom domu ubio kovača Antuna iz Hrastovice i njegovog sina.

Diplomski rad Kristine Judaš “Nasilni zločini protiv osoba u sudskim spisima zagrebačkog Gradeca u kasnom srednjem vijeku” navodi kako je Blaž, sada već optužen za dvostruko ubojstvo, podvrgnut torturi koja je tek nedavno uvedena kao sredstvo dokazivanja. Čim su se Punceri, odnosno mučitelji uhvatili posla, Blaž se slomio i priznao čitav niz ubojstava.

Njegov krvari put počeo je u nekim brdima gdje je ubio vlastitu suprugu Margaretu, a isto tako je ubio i nekog Walyczu iz Zrina.

Ilustracija

– Nakon toga je nekom Franychevom kmetu Tomi oteo 12 solida i dvije kvarte soli, koje je potom prodao nekoj Agnezi u Zrinu. Blaž je potom na mukama priznao i da je ubio nekog čovjeka in Pul (u Puli?), uzeo nekom Zadraninu 16 florena i kasnije osam florena nekoj ženi s kojom je spavao – navodi se u diplomskom radu.

Radi svih počinjenih zločina sud je tako odlučio da Blaža treba vezanog za rep konja vući gradskim ulicama do vješala, gdje mu je krvnik trebao polomiti sve kosti i potom ga tako polomljenog postaviti na kotač i okretati na njemu do smrti, a ako ni tada ne umre, treba ga na vješalima objesiti.

Tako je svoj život skončao Blaž Hrvat, jedan od prvih poznatih serijskih ubojica ovih prostora.

Zmijska kula Kolođvar danas je samo ruševina upletena u legende o močvarnim djevojkama – zmijama i blagu baruna Trenka koje nitko nije imao hrabrosti pronaći

Između Ivančice i Varaždina stoji dvorac Maruševec čije fotografije snimljene u ranu jesen oduzimaju dah