in

Legenda o svetoj Eufemiji, mučenici čiji je sarkofag dospio u Rovinj i oblikovao razvoj grada s crkvom na brežuljku

Sveta Eufemija rodila se u Kalcedonu u blizini Carigrada. Za vrijeme vladavine cara Dioklecijana 304. godine kao kršćanka je zatvorena, mučena te na kraju bačena lavovima koji ju, prema vjerovanju, nisu rastrgali. Umrla je kasnije od ozljeda. Danas se najčešće prikazuje s palmom i kotačem, a uz nju jedan ili više lavova.

Put tijela svete Eufemije

Njezino se tijelo prvo čuvalo u Kalcedonu, današnjem predgrađu Istanbula Kadıköy, a potom i u Carigradu. Tako je bilo sve dok vlast 800. godine nisu preuzeli ikonoborci. Kako je prijetila opasnost da će sarkofag biti uništen, a njezini posmrtni ostaci beščašćeni, sarkofag s tijelom svete Eufemije je nestao iz Carigrada. Dospio je do Rovinja 13. kolovoza 800. godine.

O događajima vezanim uz život i mučeništvo sv. Eufemije govore tri legende iz Rovinjskog iluminiranog kodeksa iz XIV. – XV. stoljeća. Tako je i mjesto izgradnje današnje župne crkve u Rovinju uvjetovano upravo legendom o svetoj Eufemiji.

Prema njoj, 800. godine u sarkofagu od grčkog mramora, koji je inače datiran u 6. stoljeće, doplutalo je tijelo mlade, lijepe svetice- Sv. Eufemije Kalcedonske. Njezino ime na grčkom znači “ona koja dobro govori”.

Po predaji dječak sa slabašnim junicama je izvukao teški sarkofag iz mora i ponio ga na vrh brda.  Potom je sarkofag bio postavljen ispred ondašnje crkve Sv. Jurja pod privremenim krovom. Ta je crkva bila jednostavna i malih dimenzija. Na njoj je stoljećima kasnije sagrađena današnja Crkva svete Eufemije, poznate i kao Sveta Fuma. Danas je upravo ta crkva jedan od najpoznatijih spomenika u Rovinju.

Bilo je to vrijeme kad su u Rovinju šetnjom liječili djecu koja su stizala iz cijelog carstva

Svetište Majke Božje Bistričke FOTO: A.M. / Blaga & misterije

Zagovori Majci Božjoj Bistričkoj svjedoče o stoljećima vjere, nade i zahvale gospi zaštitnici