in ,

Legende napuštenog Dvigrada: priče o nestalom sv. Tilu, krugu svetog Anđela i vražjem zlatu

Ruševine Dvigrada, ljeto 2024. / FOTO: A.M. Blaga & misterije
Dvigrad u ljeto 2024. / FOTO: A.M. Blaga & misterije

Dvigrad, napušteni srednjovjekovni grad u Istri, čuva mnoštvo legendi koje oživljavaju njegovu prošlost. Neke od njih zabilježila je udruga Dvegrajci, kako se žitelji Kanfanara i danas nazivaju. U spomen je to na srednjevjekovni kaštel u blizini. Upravo iz Dvigrada su neki od njih i potekli.

Dvigrad u ljeto 2024. / FOTO: A.M. Blaga & misterije

Dvigrad je danas mjesto koje putnici na cesti kod Limskog kanala redovito posjećuju. Iako ruševan i obrastao u šikaru, i dalje odaje dojam monumentalnog i nekoć moćnog grada.

Mitovi i legende Dvigrada

Jedna od najpoznatijih je priča o Krugu svetoga Anđela, stijeni iznad Drage. Ondje su djevojke optužene za gubitak nevinosti morale dokazati svoju čistoću. Prema tadašnjem običaju, djevojka bi se bacila sa stijene. Ako bi preživjela, smatrala bi se nevinom. Jednom prilikom, optužena djevojka preletjela je Dragu poput anđela. Sletjela je na drugu stranu, što su okupljeni suci i puk protumačili kao čudo. Stijena je tada nazvana “Krug svetoga Anđela”, podsjećajući na nevinost i čudo koje se odigralo pred očima nevjernih.

Dvigrad u ljeto 2024. / FOTO: A.M. Blaga & misterije
Dvigrad u ljeto 2024. / FOTO: A.M. Blaga & misterije

Još jedan misterij vezan je uz potragu za zakopanim zlatom. Mnogi su vjerovali da u Dvigradu postoji skriveno blago. Tako su se jedne prilike tri prijatelja zaputila u potragu i pronašli kotao pun zlatnika. Međutim, na kotlu je sjedio mali vrag, koji je tražio njihove duše u zamjenu za zlato. Umjesto da se cjenkaju s njim, pohlepni ljudi pokušali su ga otjerati. U tom trenutku doletio je veliki đavao, udario svakoga od njih tako snažno da su završili na krajnjim točkama Istre. Zlato je ostalo nedostupno, a priča se prenosi kao opomena protiv pohlepe i nesmotrenosti.

Koruna svetoga Tila: Čudo i opomena

Priča o Koruni svetoga Tila povezuje se s vremenom kada je Dvigrad već bio napušten, a bazilika sv. Sofije prazna. Zbog straha od oskvrnuća, venecijanski inkvizitor naložio je prijenos Svetog Tijela iz Dvigrada u crkvu u Kanfanaru.

Ruševine Dvigrada- Bazilika sv. Sofije, ljeto 2024. / FOTO: A.M. Blaga & misterije
Bazilika sv. Sofije, Dvigrad u ljeto 2024. / FOTO: A.M. Blaga & misterije

No, župnik je, u žurbi, obavio prijenos bez svečane procesije, nakon čega je relikvija nestala. Sljedećeg dana, Sveto Tijelo je pronađeno na njivi zvanoj Koruna, blizu Dvigrada, blistajući poput sunca. Preplašeni zbog nepridržavanja uputa inkvizitora, pozvali su porečkog biskupa da svečano prenese relikviju, nakon čega ona više nije nestajala. Taj se događaj i danas spominje, a mjesto nosi ime Koruna svetoga Tila, po čudu koje se ondje zbilo.

Dvigrad: grad duhova i sjećanja

Dvigrad je danas napuštena ruševina, no njegove legende i priče oživljavaju duh prošlih vremena. Grad, koji je kroz stoljeća bio na važnom prometnom pravcu, doživio je procvat tijekom Rimskog Carstva. Ipak, kasnije su ga ratovi, bolesti i migracije osiromašili i doveli do potpunog napuštanja. Iako su ga opsjedali Đenovežani, Mlečani i uskoci, njegova sudbina bila je zapečaćena napuštanjem stanovništva zbog teških epidemija i stalnih sukoba.

Dvigrad u ljeto 2024. FOTO: A.M. / Blaga & misterije
Dvigrad u ljeto 2024. FOTO: A.M. / Blaga & misterije

Iako su se gradski zidovi urušili, a priroda preuzela grad, legende o Dvigradu i dalje žive. Priče o Krugu svetoga Anđela, zakopanom zlatu i Koruni svetoga Tila podsjećaju na bogatstvo kulturne baštine ovog istarskog grada. Svaka od njih nosi poruku o nevinosti, pohlepi i čudima koja su oblikovala povijest. Dvigrad, iako mrtav, ostaje živ kroz priče koje ga čine neizbrisivim dijelom istarske mistične prošlosti.

Koliko znate o templarima u Hrvatskoj? Riješite kviz i testirajte svoje znanje o vitezovima hrama!

Dvor Veliki Tabor, jesen 2024. / FOTO; A.M.

Izložba “Legenda o Veroniki Desinićkoj” otkriva tragičnu ljubavnu priču Veronike i Fridrika