in

Marija Oršić: mit, okultizam i tajna nacističke tehnologije u čijem je središtu navodna plemkinja iz Zagreba

Maria Oršić i leteći tanjuri / Ilustracija

Priče koje se vežu uz Mariju Oršić povezane su s idejama o vanzemaljskim tehnologijama, letećim tanjurima i mističnoj energiji. Te priče predstavljaju intrigantan, iako povijesno neutemeljen, aspekt popularne kulture.

Tko je bila Marija Oršić?

Prema legendama, Marija je rođena je 31. listopada 1895. godine u Zagrebu, koji je tada bio dio Austro-Ugarske Monarhije. Kako bismo provjerili ovu tvrdnju, kod institucija smo provjerili postoji li njezin rodni list. Odgovor još nismo dobili, ali ćemo javiti ako stigne.

Neke od fotografija za koje se vjeruje da predstavljaju Mariju Oršić
Neke od fotografija za koje se vjeruje da predstavljaju Mariju Oršić

Ovdje prigodno treba naglasiti kako je prezime Oršić tada bilo poznato i zvučno. Naime, riječ je o prezimenu koje je nosila jedna od najstarijih hrvatskih plemićkih obitelji, čije se podrijetlo može pratiti stoljećima unatrag. Plemićka obitelj Oršić, odnosno Orsich na području Hrvatske i Slovenije aktivno je prisutna od 1420. godine. Tomu svjedoči i činjenica da nekoliko dvoraca na području Hrvatske u svom imenu nosi “Oršić”.

Marijina majka je pak bila iz Beča i bavila se baletom, dok joj je otac Tomislav bio arhitekt s uredom na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Prema pričama, Marija Oršić je navodno od rane mladosti pokazivala interes za ezoterične i okultne teme. Vjeruje se kako ju je to kasnije navelo da se preseli u Njemačku. Tamo se povezala s tajnim društvima koja su počela bujati nakon prvog svjetsko rata. Jedno od njih je i “Vril Društvo”.

Okolnosti nastanka društva Vril

Da bismo razumjeli fascinaciju Marijom Oršić i njezinim navodnim okultnim aktivnostima, važno je razmotriti povijesni kontekst Njemačke između dva svjetska rata. Nakon poraza u Prvom svjetskom ratu, Njemačka je bila pogođena teškim političkim i ekonomskim krizama. Versailleski sporazum iz 1919. godine je nametnuo teške uvjete poraženoj zemlji. Time je izazvao duboko nezadovoljstvo među njemačkim narodom.

Prosvjedi protiv teških uvjeta mirovnog sporazuma u Njemačkoj 1919. godine / NIOD, Amsterdam (Beeldbank WO2)

U ovom razdoblju društvene i političke nestabilnosti, mnogi su Nijemci tražili alternative tradicionalnim političkim strukturama. Neki su se okrenuli okultnim i ezoteričnim učenjima, vjerujući da u njima leži tajna obnove njemačke moći. Teozofija, ariosofija i slični pokreti, koji su kombinirali elemente misticizma, pseudoreligije i nacionalističke ideologije, postali su sve popularniji.

Vril Društvo i okultizam

Vril Društvo ili “Vril Gesellschaft” je bilo jedno od takvih tajnih društava. Navodno je osnovano početkom 20. stoljeća, a povezano je s okultizmom, teozofijom i ezoteričnim znanostima. Priče o Vril Društvu i njegovim članicama, uključujući Mariju Oršić, duboko su ukorijenjene u teorijama zavjere, a ne u povijesno potvrđenim činjenicama. Prema tim teorijama, Vril Društvo je bilo tajno društvo koje su činile žene s posebnim sposobnostima, prvenstveno vezanim za okultne i mistične prakse. Međutim, važno je naglasiti da ne postoje vjerodostojni povijesni dokazi koji bi potvrdili stvarno postojanje tih osoba ili društva.

Naslovnice knjiga “Coming Race” koja je postala osnova nacističke okultne ideologije

Naziv “Vril” dolazi od hipotetičke energije koja se spominje u knjizi “The Coming Race” britanskog pisca Edwarda Bulwera-Lyttona. U ovoj knjizi, Vril je prikazana kao moćna energija koja može biti korištena i za stvaranje i za uništavanje. Teorije zavjere tvrde da su članovi Vril Društva vjerovali u postojanje drevnih, naprednih civilizacija koje su posjedovale ovu energiju te da su pokušavali otkriti njezine tajne kako bi stvorili novu vrstu tehnologije. Marija Oršić se često spominje kao ključna figura ovog društva. Navodno je imala sposobnost komuniciranja s vanzemaljskim entitetima. Od njih je dobivala upute za izradu naprednih letjelica.

Marija Oršić i nacistički leteći tanjuri

Jedan od najintrigantnijih aspekata mitova o Mariji Oršić jest povezanost s razvojem nacističkih letećih tanjura. Prema teorijama zavjere, Marija i njezine suradnice iz Vril Društva bile su u stanju dobiti planove za izradu letećih letjelica pomoću telepatskih poruka. Primale su ih od vanzemaljaca iz zvjezdanog sustava Aldebaran.

Fotografija je ilustracija koja nema povijesnu osnovu

Ovi su planovi, prema legendama, korišteni od strane nacističke Njemačke za izradu tajnih oružja, uključujući i famozne “Haunebu” letjelice. Te letjelice, ako vjerujemo teorijama, bile su sposobne za iznimno velike brzine i manevre. Neki čak tvrde da su mogle putovati u svemir. Iako su ove tvrdnje daleko od povijesno dokazanih činjenica, one odražavaju širi interes nacističkog režima za okultizam i tajne tehnologije.

Okultizam u nacističkom režimu

Nacistički režim predvođen Adolfom Hitlerom i nacističkom partijom (NSDAP) bio je duboko prožet okultnim simbolima i ideologijama, iako je stvarni utjecaj okultizma na politike režima često preuveličan u popularnoj kulturi. Neki visoki dužnosnici, poput Heinricha Himmlera, pokazivali su interes za okultizam i starogermansku mitologiju. To je, između ostalog, dovelo do osnivanja SS-ovog istraživačkog instituta Ahnenerbe. Cilj mu je bio istraživati drevne arijevske kulture i navodnu povijest germanskog naroda.

Članovi SS-ovog istraživačkog instituta Ahnenerbe traže drevne naciste po Tirolu
Članovi SS-ovog istraživačkog instituta Ahnenerbe traže drevne naciste po Tirolu

Iako nema dokaza da su ove aktivnosti značajno utjecale na vojne strategije ili tehnologije nacističke Njemačke, one su doprinijele stvaranju mitologije o nacistima kao o “čarobnjacima rata” koji su pokušavali koristiti okultne sile za ostvarivanje svojih ciljeva.

Nestanak i nasljeđe

Jedna od fascinantnijih priča o Mariji Oršić jest i njezin misteriozni nestanak. Prema pričama, Marija je 11. ožujka 1945. godine poslala posljednju poruku članovima Vril Društva. U njoj je napisala: “Nitko od nas nije ovdje”.

Rukopis koji se pripisuje Mariji Oršić, pisan na nepoznatom jeziku

Nakon toga, svi tragovi Marije Oršić nestaju. Neki teoretičari vjeruju da je nestala u tajnosti, možda čak i napustila Zemlju uz pomoć tehnologije koju je razvila s Vril Društvom. Drugi pak smatraju da je jednostavno nestala u kaosu kraja Drugog svjetskog rata.

Marija Oršić povijesno nevjerodostojna

Važno je opet naglasiti da za većinu priča o Mariji Oršić ne postoje vjerodostojni povijesni dokazi. Povijesni zapisi ne potvrđuju postojanje osobe s tim imenom koja bi bila povezana s događajima i tehnologijama spomenutima u teorijama zavjere. Vril Društvo također nema potvrđenu povijesnu osnovu, već je proizvod okultnih spekulacija i teorija zavjere koje su se razvijale tijekom i nakon Drugog svjetskog rata.

Unatoč tome, Marija Oršić ostaje popularna figura u određenim krugovima, simbolizirajući spoj okultnog misticizma i tajne tehnologije. Njezina priča je primjer kako se mitovi mogu ukorijeniti u kolektivnu svijest i postati dio šire kulturne mitologije, bez obzira na povijesnu točnost.

Marija Oršić je enigmatičan lik čije ime odražava fascinaciju društva s okultnim, tajnim društvima i naprednim tehnologijama koje prkose razumijevanju. Iako je većina priča o njoj neutemeljena u povijesnim činjenicama, one pružaju bogat materijal za istraživanje mitologije i popularne kulture 20. stoljeća. U svijetu gdje se stvarnost i fikcija često isprepliću, priča o Mariji Oršić ostaje jedan od najintrigantnijih primjera modernog mita.

Kako su tvrdili da su žene vještice: “Jelena je kupala ženu svojeg rođaka kako bi je on prestao zlostavljati”

Glagoljica je živa. Uči se, piše se, čita se.