in

Mitovi i legende vezane uz Perzeide – Suze svetog Lovre koje čovjek promatra stoljećima

Perzeidi, u narodu poznatiji i kao Suze Svetog Lovre, jedan su od najpoznatijih meteorskih rojeva koji se svake godine pojavljuje na ljetnom nebu, obično između 17. srpnja i 24. kolovoza. Svoj vrhunac doseže oko 12. kolovoza, kada je vidljiv najveći broj meteorita. No, osim što su astronomska pojava, Perzeidi su duboko ukorijenjeni u mitovima i legendama, posebno u europskoj kulturi.

Mitološko podrijetlo Perzeida

Ime Perzeidi dolazi od grčkog junaka Perzeja, poluboga koji je prema mitologiji bio sin Zeusa i smrtnice Danaje. Perzej je poznat po brojnim pothvatima, uključujući ubijanje strašne Meduze. Zanimljivo je da su Perzeidi povezani s ovim junakom zato što se čini da meteori potječu iz točke u zviježđu Perzeja. Ovo zviježđe, prema mitu, predstavlja samog Perzeja, koji na nebu vječno nosi glavu Meduze.

Jedna od legendi kaže da su Perzeidi zapravo suze bogova koje su prolili u čast Perzejevih junačkih djela. Kada je Perzej ubio Meduzu, kapljice krvi pale su na zemlju, a iz svake kapljice rodio se heroj ili božanstvo. Suze Svetog Lovre su, prema ovoj legendi, simboličan podsjetnik na ove događaje.

Kršćanske legende o Suzi Svetog Lovre

Suze Svetog Lovre imaju posebno mjesto i u kršćanskoj tradiciji. Sveti Lovro bio je kršćanski đakon u Rimu koji je mučenički umro 10. kolovoza 258. godine. Prema legendi, Lovro je bio živ spaljen na rešetki, a tijekom mučenja izustio je čuvene riječi: “Okrenite me, ova strana je pečena!” Suze koje su padale s neba u obliku meteora, prema kršćanskom vjerovanju, bile su suze koje je Sveti Lovro prolio dok je trpio muke.

Ova pojava, koja se svake godine događa u vrijeme oko Svetog Lovre, dodatno je učvrstila vjerovanje da su meteori povezani s njegovim mučeništvom. Smatra se da su Perzeidi dar s neba, znak sjećanja na njegovo stradanje, a njihova pojava simbolizira očišćenje i obnavljanje duhovne snage.

Perzeidi u narodnim vjerovanjima

Osim mitova i kršćanskih legendi, Perzeidi su inspirirali i brojna narodna vjerovanja. U nekim dijelovima Europe vjerovalo se da gledanje Perzeida donosi sreću i da svaki meteor koji se vidi ispunjava jednu želju. Drugi su smatrali da meteori donose plodnost zemlji, pa su se u to vrijeme održavali obredi i molitve za dobru žetvu.

Također, u nekim slavenskim narodima postojalo je vjerovanje da Perzeidi označavaju kraj ljeta i početak priprema za dolazak jeseni. Tada bi se održavali posebni rituali zahvale prirodi za ljetne plodove i pripreme za zimu.

Perzeidi ili Suze Svetog Lovre nisu samo astronomski fenomen, već su duboko ukorijenjeni u mitove, legende i narodne običaje. Bez obzira na to vjeruje li se u njih kao suze bogova, simbol mučeništva Svetog Lovre ili nositelje sreće i plodnosti, Perzeidi nas podsjećaju na povezanost čovječanstva s nebeskim svodom i na vječnu fascinaciju zvjezdanim nebom.

Lov na vještice počeo je inkvizicijom i herezom vještičarstva u srednjovjekovnoj Europi

Bitka kod Sinja 1715. godine / Nepoznat autor

Bitka kod Sinja ostavila je trag koji kroz Sinjsku alku i zagovor gospi podsjeća na heroje prošlosti