in

U bivšoj Kraljevskoj zemaljskoj uzoritoj pivnici čuva se neprocjenjivo blago Etnografskog muzeja

Hrvatska je ovih dana dobila novu, jedinstvenu muzejsku čuvaonicu. Nalazi se na zagrebačkom Gornjem gradu, odnosno u, sve do nedavno napuštenoj, zgradi Zemaljske uzorite pivnice u Kačićevoj ulici. Riječ je o projektu koji je Etnografski muzej proveo uz potporu Ministarstva kulture i medija koje je sredstvima Fonda solidarnosti sufinanciralo dio zbrinjavanja muzejske građe. Ista se dosad čuvala kao što je prikazano na fotografijama označenima sa “prije”. 

Muzejska čuvaonica / FOTO: Ministarstvo kulture i medija
Muzejska čuvaonica / FOTO: Ministarstvo kulture i medija

Zgrada Kraljevske zemaljske uzorite pivnice izvorno je projektirana od strane Matije Antolca 1891. godine. Potom ju je, prema njegovu projektu, podigla građevinska tvrtka Šafranek i Wiesner. Investitor gradnje bila je Visoka kraljevska zemaljska vlada, za potrebe Kraljevske zemaljske uzorne pivnice. Zgrada je izvorno bila katnosti podrum i prizemlje, a potom su nadograđeni prvi i drugi kat. Ova zgrada u prošlosti je imala znatnih pregradnji i dogradnji te više namjena.

Novi prostor čuvaonice tako je omogućio smještaj za više od 55 000 muzejskih predmeta i niz novih muzejskih aktivnosti te stvaranje suvremenog baštinskog centra za različite ciljne skupine korisnika.

Čuvaonica je ujedno i radni prostor u kojemu su smještene dvije restauratorsko-konzervatorske radionice za tekstil i drvo, metal i keramiku, prostor za snimanje predmeta, muzejska dokumentacija, četiri prostora za studijski rad muzejskih kustosa i prostor za seminare.

Muzejska čuvaonica promovirat će otvorenost, dostupnost i transparentnost u predstavljanju etnografskih zbirki i konzervatorskih praksi koncepta otvorene čuvaonice na potpuno nov način. Posebna pozornost usmjerena je na inkluziju i prilagodbu prostora osobama s invaliditetom.

Ovaj sadržaj sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Kad je u Zagrebu osnovana osnovana Klasična gimnazija, pucali su mužari a banovi upisali djecu u prvi razred

Potvrđeno je – Požega ponovno dobiva Državni arhiv