in

U bivšoj Kraljevskoj zemaljskoj uzoritoj pivnici čuva se neprocjenjivo blago Etnografskog muzeja

Hrvatska je ovih dana dobila novu, jedinstvenu muzejsku čuvaonicu koja se nalazi na zagrebačkom Gornjem gradu, odnosno u sve do nedavno napuštenoj zgradi Zemaljske uzorite pivnice u Kačićevoj ulici. Riječ je o projektu koji je Etnografski muzej proveo uz potporu Ministarstva kulture i medija koje je sredstvima Fonda solidarnosti sufinanciralo dio zbrinjavanja muzejske građe koja se čuvala kao što je prikazano na fotografijama označenima sa “prije”. 

FOTO: Ministarstvo kulture i medija

Zgrada Kraljevske zemaljske uzorite pivnice izvorno je projektirana je od strane Matije Antolca 1891., a potom ju je prema njegovu projektu podigla građevinska tvrtka Šafranek i Wiesner. Investitor gradnje bila je Visoka kraljevska zemaljska vlada, za potrebe Kraljevske zemaljske uzorne pivnice. Zgrada je izvorno bila katnosti podrum i prizemlje, a potom su nadograđeni prvi i drugi kat. Ova zgrada u prošlosti je imala znatnih pregradnji i dogradnji te više namjena.

Novi prostor čuvaonice tako je omogućio smještaj za više od 55 000 muzejskih predmeta i niz novih muzejskih aktivnosti te stvaranje suvremenog baštinskog centra za različite ciljne skupine korisnika.

Čuvaonica je ujedno i radni prostor u kojemu su smještene dvije restauratorsko-konzervatorske radionice za tekstil i drvo, metal i keramiku, prostor za snimanje predmeta, muzejska dokumentacija, četiri prostora za studijski rad muzejskih kustosa i prostor za seminare.

Muzejska čuvaonica promovirat će otvorenost, dostupnost i transparentnost u predstavljanju etnografskih zbirki i konzervatorskih praksi koncepta otvorene čuvaonice na potpuno nov način. Posebna pozornost usmjerena je na inkluziju i prilagodbu prostora osobama s invaliditetom.

Kad je u Zagrebu osnovana osnovana Klasična gimnazija, pucali su mužari a banovi upisali djecu u prvi razred

Potvrđeno je – Požega ponovno dobiva Državni arhiv