in

34 MILIJUNA ZA ALU: Akademiji likovnih umjetnosti odobrena sredstva za obnovu tri objekta

Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu uspješno je povukla europska sredstva za cjelovitu obnovu objekata Akademije, koji su u velikoj mjeri oštećeni u zagrebačkom potresu. Riječ je o sredstvima Europske unije iz Fonda solidarnosti EU i Mehanizma za oporavak i otpornost, a odobreno je preko 34 milijuna eura za obnovu tri objekta.

„Cjelovita obnova objekata Akademije većim dijelom je sufinancirana europskim sredstvima, a ovom ćemo prilikom posebnu pažnju usmjeriti na održivost, odnosno na dodatno podizanje razine energetske učinkovitosti. Također, ovo su izvrsne vijesti za sve nas, posebice za nadolazeće generacije studenata i njihovih profesora, kojima će na raspolaganju biti suvremeno opremljeni prostori i još bolji uvjeti rada“, naglasio je prof.art. Alen Novoselec, dekan ALU-a.

Među objektima koji će se obnavljati je glavna zgrada na adresi Ilica 85 za koju je odobren iznos od 19.653.753,38 eura, susjedna zgrada „Slava Raškaj“ na adresi Ilica 83 za koju je odobren iznos od 11.973.495,52 eura te zgrada na adresi Jabukovac 10 za čiju je obnovu odobreno 2.511.772,64 eura.

Dodajmo da su radovi na oba objekta u Ilici već započeli, dok se očekivani završetak istih očekuje krajem 2024. godine.

Zgrada Akademije likovnih umjetnosti s parkom u Ilici 85 na k.č.br. 3830/1, k.o. Črnomerec, i pojedinačno je kulturno dobro, upisano u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, Listu zaštićenih kulturnih dobara pod brojem Z-4740.

STARI GRAD OZALJ: Traje rekonstrukcija pristupnog mosta, Zavičajni muzej Ozalj neko vrijeme neće raditi

PITANJE BAŠTINE PEJAČEVIĆA: Nasljednici predlažu osnivanje zbirke koja bi u Našicama čuvala bogatu obiteljsku ostavštinu