in

PITANJE BAŠTINE PEJAČEVIĆA: Nasljednici predlažu osnivanje zbirke koja bi u Našicama čuvala bogatu obiteljsku ostavštinu

Obitelj Pejačević bila jedna od najuglednijih i najznačajnijih obitelji koja je snažno utjecala na povijest Slavonije i Hrvatske.

Ilustracija: FOTO: Ivana Horvatek / Blaga & misterije, Dora Pejačević

Nasljednici obitelji danas promišljaju o novom muezološkom pristupu oduzetoj obiteljskoj pokretnoj imovini kojim bi se pokretna baština približila jedinstvenom lokacijom u gradu Našicama. 

Prijedlog je to koji je prezentiran ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek od strane članova obitelji Pejačević tijekom sastanka čiji je povod bio obilježavanje stote obljetnice smrti hrvatske skladateljice Dore Pejačević.

Dokumentarac o Dori Pejačević

U godini u kojoj se svečano obilježava 100. obljetnica smrti prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević u Hrvatskoj i drugim važnim glazbenim središtima, ministrica Obuljen Koržinek istaknula je važnost skladateljice Dore Pejačević za hrvatsku i europsku glazbenu baštinu.

FOTO: Ministarstvo kulture i medija

Pohvalila je dosadašnji program obilježavanja obljetnice, kao i inicijative usmjerene na očuvanje i objavljivanje cjelovitog glazbenog opusa Dore Pejačević. Članovi obitelji Pejačević, Markus Pejacsevich i Nicolas Baron Adamovich predstavili su angažman obitelji kako bi dokumentarni film o Dori Pejačević bio dostupan na više jezika, a koji je već prezentiran u više država.

Pitanje baštine obitelji Pejačević

S obzirom da je obitelj Pejačević bila jedna od najuglednijih i najznačajnijih obitelji koja je snažno utjecala na povijest Slavonije i Hrvatske te da je cjelokupna baština obitelji iznimno vrijedna, danas obitelj Pejačević promišlja o novom muezološkom pristupu oduzetoj obiteljskoj pokretnoj imovini kojim bi se pokretna baština približila lokalnoj zajednici, u ovom slučaju gradu Našicama.

Imajući taj segment u fokusu izložili su prijedlog sveobuhvatnog pristupa pokretninama kako bi se građa objedinila te učinila dostupnom na jednoj lokaciji široj javnosti. Ministrica Obuljen Koržinek izloženi prijedlog je ocijenila kao potpuno novo, jedinstveno rješenje koje u potpunosti mijenja pristup i postupanje prema obiteljskoj  pokretnoj imovini koja je nakon Drugog svjetskog rata oduzeta.

Kapela obitelji Pejačević dominira Našicama, kao simbol obitelji koja je voljela okolni grad

34 MILIJUNA ZA ALU: Akademiji likovnih umjetnosti odobrena sredstva za obnovu tri objekta

LEGENDLAND JE PRAZNO POLJE: Expose opasnih zabluda zabavnog parka hrvatske povijesti & čarolije