in

Dvorac Oršić u Gornjoj Bistri sagrađen je da ljepotom zabezekne bečku gospodu i sačuva sjećanje na moćne plemiće

Dvorac Oršić, Gornja bistra, FOTO: Ivana Horvatek, Blaga & misterije

Priča o dvorcu Oršić u Gornjoj Bistri počinje s podmaršalom, grofom Krstom II. Oršićem, jednim od pripadnika stare hrvatske plemićke obitelji čiji su članovi stoljećima obavljali ugledne vojne i državne funkcije i ostavili dubok trag u kulturnom životu Hrvatske.

Grof Oršić poželio je sagraditi dvor koji će svojom ljepotom zabezeknuti svakog tko mu se približi, čak i onu dokonu bečku gospodu koja se u gradnjama tako rado natjecala. Godina je 1770. i na brežuljku podno sjevernih obronaka Medvednice počinje gradnja dvora čije glavno pročelje gleda prema Hrvatskom zagorju.

Dvorac Oršić, Gornja bistra, FOTO: Ivana Horvatek, Blaga & misterije

Kad je pet godina kasnije bio završen, svojom veličinom, arhitekturom i ljepotom dominirao je krajolikom i postao primjer, i uzor gradnje baroknih dvoraca u cijelom kraju. Kako su stoljeća prolazila, dvor je ostao relativno sačuvan i ne tako davno, zasjao obnovljen. Grb njegovih graditelja, tako i danas stoji iznad vrata, prizivajući slavu obitelji čiji su članovi voljeli pokazati kako sve što mogu stranci, mogu i naši.

Film Barok u Hrvatskoj

U dvorcu je sniman u proljeće 1942. godine sniman i igrano-dokumentarni film Barok u Hrvatskoj Oktavijana Miletića iz 1942. godine o životu grofa Oršića. Franjo Kolar, tadašnji vlasnik dvorca. je za potrebe filma dopustio snimanje dvorca u Bistri. Film nije sniman samo u Bistri, već i u dvorcu u Brezovici i u baroknoj crkvi Marije Snježne u Belcu. Radnja se temelji na scenariju Josipa Horvata (pisan prema memoarima Oršića) i govori o snu grofa Oršića u kojem doživljava svoje vjenčanje i svadbu.

Isječak iz filma “Barok u Hrvatskoj”

Film započinje kratkim pregledom hrvatske vojne povijesti – borbe protiv Turaka. Pripovjedač govori o slavnim uspjesima hrvatskih vojnika i slavi koju su pronijeli diljem Europe. Zatim se prikazuje zavjetna crkva hrvatskog plemstva u Beču. Tu grof i njegova Oršić žena imaju svadbeni pir, kojeg proslavljaju brojni uzvanici. Također, seljaci u svojim narodnim nošnjama plešu i raduju se proslavi pira. Nakon slavlja grof i grofica odlaze na prvu bračnu noć, a prizor nadopunjuje stražar što spava kraj vrata uz svijeću. Kraj filma prikazuje kako je grofica umrla, ali se hrvatski rod ipak nastavlja.

U dvorcu je danas smještena bolnica za kronične bolesti dječje dobi i nije otvoren za javnost.

Kako vrećica soli na Krku oživljava priču o frankopanskim solanama koje su konkurirale Mlečanima

Ogoljela unutrašnjost zgrade Slave Raškaj otkriva detalje koji svjedoče o umijeću starih majstora