in

Coupon <br> Inside

Istražite Petrinju i Banovinu na Quadovima: Hrastovica kraj Petrinje širi vidike i skriva biskupsku utvrdu

Uz Enjoypetrinja.com iskoristite 20 % popusta na trosatnu Quad avanturu za Vas i vašu ekipu!

Priroda kojom dominiraju brežuljci Hrastovačke gore prekriveni šumom, brojni potoci, rijeke Kupe i Petrinjčice pozivaju sve posjetitelje da istraže turistima neotkriveni prostor Banovine.

Ako ovo nije dovoljno tu je i poprilična ponuda srednjovjekovnih utvrda, stražarskih kula i crkava koje svojom pojavom i danas odvlače pogled. Tako jedan od vaših ciljeva može biti i Hrastovačka Gora kod Petrinje, koja osim brojnih staza idealnih za avanturu na Quadovima s vrha otkriva prekasne vidike. Planinarski dom za vrhu idealan je za roštij i druženje u prirodi.

Započnite svoju avanturu na enjoypetrinja.com 

Zaljubljenici u povijest, priliče i prirodne znamenitosti priču svoj Quad izlet možda dožive i u srednjovjekovnoj utvrdi Hrastovica koja se nalazi negdje na Gori, ispod zemlje s jedva vidljivim tragovima zida na površini.

Hrastovica je u srednjem vijeku bila važno mjesto, prvo u rukama knezova Babonića, a kasnije zagrebačkih biskupa. Činili su ga dva kasira (Gornja i Donja utvrda), utvrđeno naselje i franjevački samostan izvan zidina.

Visit Petrinja

20 % na trosatne ture Quadom, posjetite enjoypetrinja.com!

Tijekom ratova s Turcima, Hrastovica je odigrala značajnu ulogu, no 1584. godine je napuštena, rušena, a zatim je kraće vrijeme bila pod Turcima. Zamjenjuje je obližnja Petrinja. U okolici Hrastovice ima dosta tragova djelatnosti iz rimskog doba.

Naručite svoju avanturu na enjoypetrinja.com

Danas je Donja Hrastovica tek stožasti vrh, do koga se protežu zidine naselja. I ona je bila smještena na rub strmine. Od stare utvrde nije ništa očuvano, iako bi se mogli naći njeni temelji pod zemljom. Tek poneki ulomak kamena i opeke govori o nekadašnjem ziđu. Autor ovog članka je prigodom obilaska tog položaja našao samo jednu romboidnu opeku, možda rimsku, koja je bila ugrađena u pod, s obzirom daje izlizana hodanjem.

Prilozi Instituta za arheologiju u Zagrebu, 15-16./1998.-1999.

 

Iskoristite kod visitpetrinja prilikom narudžbe svoje avanture na enjoypetrinja.com i osztvarite pravo na 20% popusta! Za sva pitanja i dogovore na raspolaganju Vam je ekipa iz EnjoyPetrinje koju možete nazvati na +385994006000 . Za početak kliknite ovdje!

 

Visit, Discover, Enjoy Petrinja, vlasnika Imagis d.o.o. je krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”.

Poslušajte predavanje o Misalu po zakonu rimskoga dvora iz 1483. – prve tiskane knjige na hrvatskome jeziku

Donacijska kampanja za odnovu dvorca umjetnika Oršić – Jakovlje nastavlja se izložbom “Raj na zapadu”