in

Kako prijaviti štetu od potresa? Ministarstvo kulture formira konzervatorske timove kojima je moguće prijaviti oštećenja

Ministarstvo kulture će na jednom mjestu objavljivati sve informacije vezane uz niz potresa koji su zadesili Zagreb i sjeverozapadni dio Hrvatske i doveli do niza oštećenja na kulturno-povijesnoj graditeljskoj baštini.

Ivana Horvatek / Blaga & misterije

Upućuju se građani Grada Zagreba koji su vlasnici, korisnici, predstavnici stanara oštećenih zgrada na području zaštićene kulturno – povijesne cjeline Grada Zagreba da se radi procjene štete od potresa na svojoj nekretnini prijave preko poveznice: prijava za pregled građevina nakon potresa.

Prijave štete, zajedno s osnovnom fotodokumentacijom, također se upućuju na službenu e-mail adresu Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba.

Štete na kulturnim dobrima u Zagrebačkoj županiji i Krapinsko-zagorskoj županiji građani prijavljuju nadležnim županijskim službama za hitne situacije te nadležnim konzervatorskim odjelima.

Ivana Horvatek / Blaga & misterije

Ministarstvo kulture i Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba formirat će operativne timove stručnjaka svih konzervatorskih odjela unutar Ministarstva za obilazak terena, pregled stanja i stupnja oštećenja te popisivanja štete na kulturnom dobru, kao i propisivanja konzervatorskih mjera zaštite. Jednako će se provoditi na području Grada Zagreba i na području ostalih županija koje su pretrpjele oštećenja uzrokovana nizom potresa.

Konzervatorski timovi će u najkraćem mogućem roku izaći na teren i na temelju protokola postupanja, konzervatorskih smjernica te u koordinaciji s Glavnim stožerom civilne zaštite RH započeti s procjenom stanja kulturnih dobara oštećenih potresom, a nakon preliminarnog pregleda zgrada od strane ovlaštenih statičara.

Utvrdit će se plan rada prema prioritetima u koja spadaju pojedinačno zaštićena kulturna dobra upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske te područje zone A kulturno-povijesne cjeline Grada Zagreba.

Centralno mjesto za prikupljanje podataka o nastaloj šteti na kulturnim dobrima za područje Zagreba je Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba:

GRAD ZAGREB
Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode
Zagreb, Kuševićeva 2/II
e-pošta: [email protected]
pročelnik: Stipe Tutiš, prof.
tel: 01 610-1970, faks: 01 610-1896

Zapamtite zauvijek, nismo potomci kukavica. Čuvajte jedni druge, tog hrabrog čovjeka u sebi i ne zaboravite: snaga dolazi kad je potrebno

Od nesretne gorske vile ostao je samo glas koji odjekuje i građevine podignute kod vode, poput maksimirskog paviljona Jeka