in , ,

Od nesretne gorske vile ostao je samo glas koji odjekuje i građevine podignute kod vode, poput maksimirskog paviljona Jeka

Paviljon Jeka u Maksimiru / Foto: Ivana Horvatek / Blaga & misterije

Paviljon jeke ili Paviljon s laternom (Latern-Tempel) popularno nazivan, zbog neobične akustike, podignut je poslije 1840. godine u perivoju Maksimir prema nacrtima graditelja Franza Schuchta. Dobio je naziv po božici Eho koja je u grčkoj mitologiji gorska nimfa, pratiteljica božice Artemide, pretvorena u jeku.

Taj klasicistički arhitektonski objekt s drvenim stijenama koje razbijaju polukružni prozori i dva ulaza, počiva na kamenom postolju. Na limom prekrivenom krovu podignuta je laterna koja počiva na elegantnim stupićima što oponašaju velike polustupove donje konstrukcije. Metamorfoze u obliku pećina, paviljoni i hramovi podizani su obično u blizini vode.

Nažalost paviljon nije sačuvan u izvornom obliku te su sve dosadašnje obnove do 2001. godine bile nestručno vođene. Tako je primjerice spušten strop paviljona, čime je nestao fenomen jeke. Podnožja stupova bila su zatvorena neadekvatnim i nagrđujućim maskama, a na otvorima paviljona nisu bile postavljene klupčice.

Paviljon Jeka u Maksimiru / Foto: Ivana Horvatek / Blaga & misterije

Zbog oštećenja koja su prijetila urušavanjem objekta, donesena je odluka o obnovi koja je započela sredinom veljače 2001. godine. Naposljetku, paviljonu je vraćen i efekt jeke.

Paviljon je izrađen sa simboličkim značenjem posvete gorskoj Nimfi Eho. Dugim pričanjem zadržavala je Heru da ne zatekne Zeusa u nevjeri. Ova ju je kaznila tako što nikad nije mogla progovoriti prva, već samo ponavljati riječi drugih. Umrla je od žalosti jer nije mogla Narcisu izjaviti ljubav i od nje je ostao samo glas što odjekuje gorama.

Legenda o Eho

Eho je bila planinska nimfa prekrasnog glasa, koja je voljela govoriti pa tako i ogovarati. To je razljutilo božicu Heru pa ju je kaznila tako da može ponavljati samo posljednje riječi rečenica drugih ljudi, a sama nije mogla govoriti.Jednoga dana, Eho je srela Narcisa i zaljubila se u njega. Budući da nije mogla razgovarati s njim, slijedila ga je samo da ga vidi, ali dovoljno daleko da ne bude viđena.

Paviljon Jeka u Maksimiru / Foto: Ivana Horvatek / Blaga & misterije

Kad se Narcis izgubio i povikao: “Ima li koga ovdje?”, Eho je uzvratila: “Ovdje, ovdje, ovdje…”Narcis je zatražio osobu koja mu se javila da se pokaže, pa je Eho to i učinila. Nije mogla govoriti, ali mu je rukama pokazala koliko ga voli. Narcis ju je odbio, a Eho je slomljena srca molila Afroditu da je usmrti.

Njezina je molitva uslišena, ali se Afroditi svidio njezin glas pa ga je pustila da zauvijek živi kao jeka (eho).Narcis nikad nije mislio na Eho, ili bilo koga drugoga. On je volio samo sebe. Ljubomorne nimfe su se obratile božici Afroditi i rekle joj kako je Narcis prezreo i njezine darove.

Echo i Narcis (John William Waterhouse, 1903, Walker Art Gallery, Liverpool)

Stoga božica Afrodita učini da Narcis osjeti što to znači kad mu netko koga voli, ne uzvraća ljubav. Narcis je otišao u visoka brda i naišao na jezerce s bistrom vodom. Kleknuo je da se napije vode i po prvi put ugledao svoj lik kao u zrcalu.

Očaran tim lijepim licem, zaljubio se. Poželio je poljubiti i dotaći tu ljepotu, ali se voda svaki put zatalasala pa se lik pojavljivao i nestajao. Tada Narcis reče: “Ako te ne smijem dotaći, dopusti bar da gledam tvoje lijepe oči”.

Slika ga je netremice gledala, a Narcis se tako jako zaljubio u lijepu sliku u vodi da više nije htio otuda otići. Tako mu je protekao čitav život. Kad su ga nimfe pošle tražiti, našle su samo jedan lijepi cvijet, nagnut nad vodom. Taj cvijet nazvale su narcis.

Paviljon Jeka u Maksimiru / Foto: Ivana Horvatek / Blaga & misterije

Kako prijaviti štetu od potresa? Ministarstvo kulture formira konzervatorske timove kojima je moguće prijaviti oštećenja

Stari grad Ribnik još čeka neka bolja vremena