in

Knjiga „Sanacije i ojačanja zidanih građevina“ priručnik je za svakog tko obnavlja kulturna dobra

FOTO: MInistarstvo kulture i medija 2024

U privremenim prostorima Sveučilišta u Zagrebu održano je predstavljanje knjige „Sanacije i ojačanja zidanih građevina“, koju je organizirala tvrtka Spegra. Tijekom 35 godina djelovanja, ta se tvrtka etablirala kao lider u specijalnim građevinskim radovima, s posebnim naglaskom na sanaciju kulturne baštine i obnovu nakon potresa, te je zbog toga dobila brojna priznanja za svoj doprinos građevinarstvu i zaštiti baštine.

Knjiga sadrži dragocjena iskustva iz brojnih projekata sanacija i obnove građevina i spomenika kulturne baštine, što je osobito relevantno u trenutnom razdoblju opsežne obnove u Hrvatskoj. Na svečanosti su govorili ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, građevinarstva i državne imovine Branko Bačić, rektor Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Stjepan Lakušić, provincijski ekonom Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra. Ivan Utješinović, član uprave tvrtke Spegra dr. sc. Ante Buzov te autor publikacije i osnivač tvrtke dr. h. c. Berislav Borovina.

Ministrica Obuljen Koržinek izrazila je zahvalnost za trud uložen u obnovu kulturne baštine te čestitala Spegri na publikaciji koja pokazuje kako hrvatski stručnjaci mogu odgovoriti na svaki izazov, uključujući i povijesnu obnovu kulturne baštine nakon potresa i pandemije. „Ova knjiga omogućuje svima, uključujući one koji nisu neposredno uključeni u obnovu, da shvate koliko je stručnog znanja, angažmana i posvećenosti uloženo u ovaj proces“, istaknula je ministrica.

Također je naglasila važnost širenja znanja i inovativnih rješenja hrvatskih stručnjaka izvan granica Hrvatske. Ministarstvo kulture i medija je ključno tijelo za obnovu zgrada kulturne namjene, javnih zgrada te sakralnih objekata, uključujući i Zagrebačku katedralu.

Ova knjiga predstavlja značajan doprinos razumijevanju i vrednovanju napora uloženih u očuvanje i obnovu kulturne baštine, posebno u svjetlu recentnih izazova koje su donijeli potres i pandemija.

Potvrđeno je – Požega ponovno dobiva Državni arhiv

Let 3 nakon osam godina stiže na Cres, lokacija je potpuno neočekivana – nastupa na Tareju!