in

Na rijetkom spomeniku lik je Dominike, davno umrle mlade žene zbog koje znamo kako je izgledala moda u to doba

Blaga & misterije

Nadgrobna ploča koja prikazuje Dominiku Betričić (Bedričić), suprugu suca Bernardina Betričića (Bedričića) iz Senja, pokopane 1509. godine jedan je od rijetkih kamenih spomenika u zbirki Hrvatskog povijesnog muzeja posvećen ženama.

Nadgrobnu ploču je 1905. Narodnom muzeju darovalo Gradsko poglavarstvo Senja i nalazila se na groblju  pokraj crkve sv. Marije na Artu. Na njoj je prikazan cjelokupni lik Dominike Bedričić. Glave položene na jastuk s dvije kićanke na donjim rubovima, laktova blago savijenih i na trbuhu prekriženih ruku. Preko koljena razmotan je svitak na kojem je tekst na latinskom jeziku:

D(EO) OP(TIMO)
PIENTISSIMIS MANIBVS
BERNARDINI BETRICIHC IVD(ICIS)
CARA DOMINICA
CONIVX TVMVLATVR
HIC MDVIIII

Prijevod: Najboljem Bogu! Najpobožnijim rukama Bernardina Bedričića, suca, dra-
ga supruga Dominika ovdje se pokapa 1509.

U Hrvatskom povijesnom muzeju opisuju kako je na  ploči je prikazana mlada žena na odru odjevena u haljinu koja sežeod ramena do nogu. Premda je donji dio reljefa okrnjen, odjeća je prikazana u punoj dužini, a sastoji se od gornje haljine i platnene košulje.

Blaga & misterije

Gornja je haljina jednodijelna dok je suknja sitno nabrana, skupljena u struku i našivena na opleću. Struk je položen visoko, pod grudima, što za početak 16. stoljeća predstavlja gotički arhaizam.

Ispod otvora na prednjem dijelu haljine proviruje košulja. Od ukrasne trake, pasamana, razlikuje se kratka ukrasna pruga koja prividno spaja simetrične prednje strane opleća. Na renesansnim portretima ovakav ukras uglavnom prati rub platnene košulje.

U svojoj ranoj fazi to je još uvijek jednostavan vez kao što je to ravna ukrasna pruga na nadgrobnoj ploči, no upravo taj sitan detalj svjedoči da odjeća Dominike Bedričić prati stil svojeg vremena. Na liku Dominike Bedričić karakteristično je i oglavlje.

Nadgrobna ploča jedan je od 216 predmeta koji su bili izloženi na izložbi.  “Nedostupna baština – tajne čuvaonica Hrvatskog povijesnog muzeja”Svrha je i cilj izložbe bio je informirati javnost zašto je bitno preseljenje Hrvatskog povijesnog muzeja i realizacija prvog muzejskog stalnog postava.

Hrvatski povijesni muzej brine o nacionalnoj baštini, muzejska građa sastavnica je nacionalne i opće povijesti. Odgoj i obrazovanje mladih i odraslih odvija se putem izložbi i radionica. Djelovanje muzeja možete pratiti i na Facebooku.

Pojavila se, uvjerila napadača da prestane i spasila Rijeku od razaranja, no kasnije Karolini Riječkoj naizgled se gubi svaki trag

Oblakinje, planinkinje i podvotkinje: stari Hrvati prepoznavali su vile u elementima i svaka je imala posebnu, čudnovatu prirodu