in , ,

Nastavlja se obnova Dvorca umjetnika Oršić-Jakovlje

Dvorac Umjetnika Oršić - Jakovlje FOTO: A.M. / Citadela Invicta

Dvorac umjetnika Oršić-Jakovlje dočekao je drugu fazu svoje obnove. Mjesto je to koje od 1973. okuplja neke od najistaknutijih umjetnika hrvatske moderne i suvremene scene. Tijekom posljednjih pedeset godina bio je platforma za razvoj suvremenih ideja i umjetnosti, a od 2023. je u obnovi.

Dvorac umjetnika u obnovi od 2023. godine

Naime, Dvorac je kroz stoljeća korištenja dotrajao, a dodatno je teško oštećen u potresima 2020. godine. Nakon dugogodišnjeg nastojanja Hrvatskog društva likovnih umjetnika, početkom 2023. g. započeo je dugo očekivanu i nužnu obnovu. U prvoj fazi Dvorcu umjetnika Oršić-Jakovlje konstruktivnom obnovom ojačana su krila, temelji i struktura. Tako su stvoreni preduvjeti za cjelovitu obnovu koja je započela krajem kolovoza 2024. godine.

Dvorac umjetnika Oršić - Jakovlje
Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje / FOTO: A.M., Citadela Invicta

Nakon konstrukcijske počela cjelovita obnova

Radovi vrijedni 4.550.234,55 EUR-a, koje, uz stručni nadzor državnih konzervatora, izvodi Valakon d.o.o., podrazumijevaju ugradnju instalacija s ciljem postizanja energetske učinkovitosti, unutarnje uređenje zidova, gdje će konzervatori nastojati sačuvati što više izvornih, novo otkrivenih, zidnih oslika, te vanjsko uređenje fasade s karakterističnim detaljima. Završetak cjelovite obnove očekuje se krajem 2025. godine. Nakon toga slijedi posljednja, treća, faza obnove koja znači opremanje objekta te konačni povratak umjetnika u Dvorac.

Dvorac umjetnika Oršić - Jakovlje
Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje / FOTO: A.M., Citadela Invicta

Obnovljeni Dvorac umjetnika, koji je u suvlasništvu HDLU-a i ULUPUH-a, planira sadržavati umjetničke ateljee, galeriju, prezentacijski multimedijski postav posvećen grupi Biafra, multimedijsku višenamjensku dvoranu, kratkoročne i dugoročne rezidencijalne prostore, radionice za konzerviranje i restauriranje suvremene skulpture i povezivanje visokoškolskih institucija u edukacijsku mrežu, depo za pohranu umjetničkih djela, radionicu za keramiku, fuziju stakla, metal i lončarsko kolo te projekt povijesne gostione koja je zamišljena kao platforma za povezivanje različitih grana umjetnosti i fuziju s drugim profesijama.

Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje / FOTO: A.M., Citadela Invicta

Prepoznat kao mjesto iznimnih umjetničkih sadržaja i događanja, a oštećen u zagrebačkom i sisačko-petrinjskom potresu, obnovu Dvorca umjetnika Oršić-Jakovlje financira iz europskih sredstava Fonda solidarnosti Europske Unije, programa NextGenerationEU u okviru Nacionalnog plana za oporavak i otpornost te sredstava državnog proračuna RH.

Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje  / FOTO: A.M., Citadela Invicta

Kaciga i sablja Nikole Zrinskog

Kaciga i sablja Nikole Zrinskog ostaju sačuvani kao uspomena na junačku obranu Sigeta koja je slomila vojsku Sulejmana Veličanstvenog

Kako je Elizabeta Bavarska, poznatija kao Sisi, postala slučajna žrtva nasilne političke ideologije