in ,

Završetkom konstrukcijske obnove Dvorca umjetnika Oršić proslavljena faza obnove kulturnih dobara sredstvima Fonda solidarnosti EU

Juraj Vuglec / HDLU

Završetak konstrukcijske obnove Dvorca umjetnika Oršić svečano je obilježen u Jakovlju, čime je simbolično proslavljena prva faza obnove 290 projekata za koje je putem Ministarstva kulture i medija na obnovi kulturnih dobara utrošeno više od 440 milijuna eura Fonda solidarnosti EU.
Predstavljanju završetka konstruktivne obnove Dvorca umjetnika Oršić – Jakovlje i planova budućeg razvoja toga mjesta koje je od početka 70tih godina prošloga stoljeća bilo središte umjetničkih atelijera i kiparskih kolonija, prisustvovala je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, predsjednik Hrvatskog udruženja likovnih umjetnika i dekan Akademije likovnih umjetnosti Tomislav Buntak, kao i ravnateljica HDLU-a Ivana Andabaka, voditelj Dvorca umjetnika Oršić – Jakovlje i prodekana za upravu i financije  ALU, Alen Novoselac, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, načelnica Općine Jakovlje Sanja Borovec, pročelnica za kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije Jadranka Dujić, konzervatori, restauratori, članovi HDLU-a i ULUPUH-a i drugi uzvanici.

U svom obraćanju, ministrica Obuljen Koržinek je izrazila uvjerenje, kako bismo svjedočili jednakoj snazi emocije, sreće i zadovoljstva vlasnika i korisnika bilo kojeg od 290 projekata završetka konstrukcijske obnove kulturnih dobara. Naglasila je kako smo svi zajedno, unatoč svim svakodnevnim preprekama i izazovima, uspjeli u ove dvije i po godine provedbe Fonda solidarnosti EU što se tiče kulturne baštine s današnjim danom realizirati ukupno 440 milijuna eura i upravo je zbog toga to povijesni poduhvat, generacijska prilika koja se pružila u velikoj nevolji koju smo uspješno i odgovorno s vizijom budućnosti prihvatili i ostvarili.

“Danas ovdje svjedočimo kolika je vrijednost kulturne baštine, ne samo za zajednicu, nego i društvo i kulturu u cjelini“, istaknula je ministrica izrazivši zadovoljstvo što ovakvim projektima takve prostore stavljamo u funkciju javnosti, dajemo im nove namjene, otvaramo novim korisnicima. „Prateći viziju prostora rezerviranog za umjetnike i umjetnost tadašnjih utemeljitelja, na čelu s neumornim Ratkom Petrićem“, naglasila je te dodala kako ćemo uloženim sredstvima, kao i pozitivnom energijom umjetnika, stvoriti novo mjesto susreta, kreativnosti i novih vrijednosti. Najavivši nastavak obnove nacionalnim sredstvima putem Ministarstva kulture i medija, ministrica je zahvalila svima koji su sudjelovali na svih 290 projekata konstrukcijske obnove kulturnih dobara.

Podsjećamo, jednokrilni barokni Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje sagrađen je u prvoj polovici 18. stoljeća, a od 1973. godine svoje atelijere su tamo imali neki od najznačajnijih umjetnika hrvatske moderne i suvremene scene. Park skulptura Jakovlje smješten je u perivoju Dvorca, s postavom zbirke šezdeset skulptura hrvatskih i inozemnih umjetnika nastalih tijekom šesnaest kiparskih kolonija koje su se na toj lokaciji održavale od 1993. do 2009. godine. Predstavlja jedan od rijetkih izložbenih postava na otvorenome koji ujedinjuje umjetničku vrijednost s graditeljskim i parkovnim naslijeđem formirajući visokovrijedan ambijent.

U okviru programa studija na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina, Akademije likovnih umjetnosti u prostoru Parka skulptura u Jakovlju provode se konzervatorsko restauratorski radovi, što predstavlja iznimnu priliku i potencijal za relativnu novu specijalnost složenih i zahtjevnih pristupa restauriranja modernih materijala i tehnika za koje u Hrvatskoj još ne postoji mogućnost specijalističkog školovanja.

S obzirom na pretrpljenu štetu od oba potresa, zagrebačkog, a potom i petrinjskog, početkom 2023. godine počela je njegova obnova te je u prvoj fazi konstrukcijske obnove kojom su ojačani temelji, zidovi i krila dvorca utrošeno oko 2,6 milijuna eura. U idućem trogodišnjem razdoblju, korištenjem sredstava EU te NPOO-a, planira se cjelovita obnova Dvorca te izgradnja u požaru stradalog sjevernog krila. Projekt obuhvaća galerijske i prostore namijenjene umjetničkom stvaralaštvu, prezentacijski multimedijski postav, dvorane, rezidencijalne prostore i druge sadržaje.

Majčin recept za Smokvaru koju vole mali i veliki pravo je blago generacija

Rika, Trebižat i Mlade samo su tri od devet imena rijeke koja plete između hercegovačkog kamena