in

Majčin recept za Smokvaru koju vole mali i veliki pravo je blago generacija

Smokvara, kolač koji pamte generacije Hercegovaca svih generacija, omiljeno jelo djece ali i onih malo starijih.

Ovako smokvaru pravi moja mama, a naučila ju je njena mama i to tako ide generacijama. Kako je u Hercegovini rijetka kuća koja nema smokava tako je i rijetka kuća u kojoj se nije pravio ovaj kolač.

Da bi se napravila dobra smokvara najvažnije je napraviti smjesu kojom ćete te ju preliti. Ne zaboraviti da se smokvare moraju preliti čim ih izvadite iz pećnice, ali trik je u tome da preljev mora biti hladan na granici sezanja.

Za izvrstan prelijev potrebni su vam samo šečer, voda i pekmez od smokava. Kada ga napravite ostavite ga da se dobro ohladi, u hladnjak može tek kada je mlak.

Da bi napravili smjesu za smokvaru u posudu stavite maslinovo ulje, mlijeko i pustiti da prokuha, a onda ravnomjerno dodavati brašno, prašak za pecivo, malo griza i kukuruzno brašno, najbolje bi bilo ono iz mlinice, mljeveno na kamenom žrvnju. Miješajte dok se smjesa ne izjednači i vratite na štednjak nekoliko minuta da ispari višak tekućine.

Ostavite da se smjesa ohladi kako bi ju formirali u kolačiće po želji. To možete raditi i aluminijskim ili plastičnim kalupima.

Nakon toga kolačići posloženi u nauljenu zdjelu za pečenje ili složeni na papir za pečenje idu u pećnicu gdje ih desetak minuta pečete na 200C da bi onda smanjili na 150 i pekli maksimalno dvadesetak minuta. Nakon toga smokvaru izvadite i prelite pripremljenim hladnim preljevom. Moja baba Iva znala je smokvaru staviti na ploču čatrnje da bi se što prije ohladila jer mi nismo mogli dočekati slasni slatki zalogaj ove hercegovačke delicije.

Potrebni sastojci

1 šalica maslinovog ulja
1 šalica hladnog mlijeka
1 malo vode
pekmeza od smokava po želji
1 1/2 šalica brašna
1/2 šalica griza
1/2 šalice kukuruznog brašna
jedan prašk za pecivo

Preljev

2 šalice šećera
2 šalice vode
pekmez od smokava

Opjevano i izgubljeno Pecko jezero na gori Hrastovici kod Petrinje još krije mitove o ljubavi

Završetkom konstrukcijske obnove Dvorca umjetnika Oršić proslavljena faza obnove kulturnih dobara sredstvima Fonda solidarnosti EU