in ,

Kako je bilo blagovati kao Zrinski? “Sekeli gulaš su ruke i noge mojih soldata…” Zapisano je u knjizi čakovečkog dvora koja otkriva stare recepte za svaku priliku

Ilustracija

Grofovske obitelji oduvijek su se dobro hranile, a pogotovo plemićka obitelj Zrinski čiji je mađarski kuhar vjerojatno godinama zapisivao recepte i tako sačuvao svu raskoš svakodnevice te velike obitelji.

Jela od različitih vrsta mesa spremana na različite načine, raznovrsno voće i povrće, juhe i kaše, ribe i rakovi, kolači, štrudle i torte bile su svakodnevnica na dvoru Zrinski. Hrana se posluživala na drvenim ili kositrenim pladnjevima, velikim bakrenim i dubljim turskim pliticama, te u većim i manjim kositrenim i olovnim zdjelama. Voće u većim i manjim zdjelama od majolike.

Raskoš na dvoru Zrinski

Postoje sačuvani stari recepti iz osobne kolekcije recepata ove plemićke obitelji koje su im za razne gozbe spremali kuhari. Knjiga je izdana pod nazivom Kuharska knjiga čakovečkog dvora obitelji Zrinski i pravi je izraz barokne epohe u kojoj su Zrinski dosegnuli svoj vrhunac, ali nažalost i svoj kraj.

Po raskoši svojih recepata ravnopravna je sličnim kuharskim knjigama, koje su se tada počele pojavljivati diljem Europe, uz prepoznatljivi naglasak tradicionalnog međimurskog kulinarstva. U kuharici se javljaju i strana jela, kao što je poljska juha ili olla putrick,ili talijanski kupus na španjolski način.

Izvorna kuharica Nikole Zrinskog pisana je na mađarskom jeziku, sadrži 324 recepta, a njezin original nalazi se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu pod nazivom Rukupisna knjižica kulinarskog umijeća čakovečkog dvora Zrinskih iz 17. stoljeća.

Nikola Zrinski

Hrvatski ban Nikola Zrinski nije cijenjen samo kao ratnik i političar. Bio je intelektualac sklon književnosti, posebno talijanskoj, govorio je mađarski, turski, talijanski, latinski i njemački jezik. Bio je i veliki zaljubljenik u kuhinju, volio je sudjelovati u pripremi jela i veliku većinu jela osmislio je sam.

Iz zapisa se može iščitati kako je davao važnost pravilnoj prehrani: obično se od mjerice brašna da ispeći šezdeset hljepčića, tri su dovoljna za jednog čovjeka, za prosijavanje se ne treba brinuti, jer na mnogo mjesta nije uobičajeno da za običan kruh prosiju brašno, a i zdravije je bez toga.

Najviše je volio i pripremao krepka jela koja su ljudima davala snage za teške poslove, pa i bitke koje su se u to vrijeme često vodile. Većina jela kuhala se na raznim proslavama, ali i na privatnim gozbama za plemićku obitelj.

Foto: Stari grad Zrinskih , danas muzej Međimurja Čakovec / Zrinski Route

U nastavku donosimo neka od jela iz Kuharske knjige čakovečkog dvora.

Sekeli gulaš

Naputak je osobno zapisao Nikola Zrinski, a jelo je navodno sam pripremao za svoje vojnike prije borbe, uz riječi: Sekeli gulaš su ruke i noge mojih soldata.

Sastojci: 60 dag svinjetine od rebara, 2 glavice luka, 2 dl čiste mesne juhe (mesnog temeljca) ili tople vode, 75 dag kiselog zelja (kupusa), 1 žličica slatke mljevene paprike, 1 lovorov list, 2 zrna klekovih bobica, domaće kiselo vrhnje za kuhanje, mast, sol i papar.

Meso izrežite na komadiće i pecite na vrućoj masti. Dodajte sitno sjeckan luk i sve kuhajte na laganoj vatri dok luk ne omekša. Začinite solju, mljevenom crvenom paprikom, promiješajte i dodajte kiselo zelje, lovorov list i klekove bobice. Sve promiješajte i pirjajte, uz podlijevanje mesnom juhom. Kada je zelje omekšalo, dodajte malo vrhnja i kratko prokuhajte. Pospite kosanim peršinom ili vlascem.

Jelen ili srnetina kuhana u crnoj juhi

Ako je meso lijepo sirovo operite ga u octu. Potom ocat procijedite kroz sito, nalijte vode i vina koliko je dosta, dodajte prženog kruha, jabuke i luka pa jako skuhajte. Protisnite zajedno s medom i natopite meso. Dodajte badem, grožđe iz melase, papar, šafran, đumbir, klinčić. Bademe možete rascijepiti lijepo dugačko i tako ih staviti unutra. Ako bi meso bilo slano i ako ne bi bilo dovoljno krvi uzmite pulpe kuhanih šljiva i procijedite je kroz sito pa je dodajte.

Kuhati puževe

Puževe dobro skuhati u čistoj vodi, izvaditi ih iz kućica, a što je za bacanje baciti. Ostalo dobro oprati u soli i u dvije vode. Ponovo ih ofurite vrelom vodom pa tko hoće samo neka ih ispeče na roštilju i ponovo složi u kućice, u svaku neka stavi masla, ulja, papra, sitno nasjeckanog peršinovog lista. Tko ih želi u juhi, neka ih stavi u lonac, doda vina, masla ili ulja, papra, đumbira, muškatnog oraščića i neka dobro skuha.

Pastrva u crnom vinu

Na masti ispržite sjeckani luk i malu mrkvicu izrezanu na rezance, zalijte crnim vinom i kuhajte dok ne dobijete gusti umak. U umak stavite svježu i očišćenu pastrvu, kuhajte u umaku podlijevajući vodom od riblje juhe. Začinite solju, paprom i s malo cimeta, poslužite s kuhanim špinatom.

Najveći junaci sada su ovjekovječeni na majicama kolekcije Hrvatski besmrtnici, saznajte više na ovom linku.

Potraga za Nemrima, prvim starim narodom divova iz vremena mitova koji su prije egzodusa sakrili začarano blago

Tortura konjićem, ljestvama, stolicom i čizmom znala je trajati satima, a ponekad je mučenje nastavljeno i nakon priznanja progonjene žrtve