in

Nastavlja se obnova Hrvatskog glazbenog zavoda, ima još posla, otvorenje u jesen 2026

FOTO: Ministarstvo kulture i medija

Nakon uspješno provedene konstrukcijske obnove, jedna od najstarijih glazbenih ustanova u ovom dijelu Europe, Hrvatski glazbeni zavod nastavlja s radovima cjelovite obnove, Zgrada u Gundulićevoj ulici s novim programima koji spajaju tradiciju i nove tehnologije otvoriti će se u jesen 2026.

Predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković i glavni projektant Roman Šilje najavili su dovršetak radova do travnja 2026. godine, nakon čega će slijediti nekoliko mjeseci restauratorskih i konzervatorskih radova i opremanje, a potom i otvaranje u jesenskoj sezoni. Predstavljajući mlade hrvatske glazbenike u nekadašnjem potkrovlju gdje će se otvoriti nova, multimedijalna dvorana s više funkcija, 180 mjesta i studijem, digitaliziranim arhivom i knjižnicom, nagovijestili su da će se sadržaji HGZ-a znatno proširiti, a tradicionalni programi zadržati u velikoj i maloj dvorani.

Hrvatski glazbeni zavod osnovan je kao društvo ljubitelja glazbe 1827. godine, stoga bi u sezoni ponovnog otvorenja trebao proslaviti 200. obljetnicu osnutka. Sama zgrada sagrađena je 1876. donacijama Zagrepčana i preživjela je dva velika potresa 1880. i 2020 godine. U prvom je došlo do oštećenja stubišta koje vodi u koncertnu dvoranu, a neke od zahvata obnove izveo je Herman Bollé. Od 1989. zgrada je zaštićena kao spomenik kulture, odnosno od 2002. kao kulturno dobro.

Nakon potresa 2020. prve skele postavljene su u rekordnom roku, krenulo se s hitnom sanacijom te počelo s izradom projekta konstruktivne i statičke obnove. S Ministarstvom kulture i medija potpisan je ugovor o dodjeli 57 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti, krajem listopada 2021. počela je konstrukcijska obnova koja je  završena 2023. u zadanim rokovima, a HGZ je uspio povući čak 97 posto ugovorenih sredstva iz tog fonda.

Let 3 nakon osam godina stiže na Cres, lokacija je potpuno neočekivana – nastupa na Tareju!

Čovjek koji je osvijetlio svijet: Franji Hanamanu je sinulo i ubrzo je izumljena prva masovno prihvatljiva žarulja