in

Nedavno je potpisan program kulturne suradnje između Hrvatske i Mađarske

FOTO: MInistarstvo kulture i medija RH / Neda Maretić/HRT

Potpisan je program kulturne suradnje između Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Ministarstva kulture i inovacija Mađarske.

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek boravi u službenom posjetu Budimpešti na poziv mađarskog ministra kulture i inovacija Jánosa Csáka s kojim je tijekom službenog posjeta u Budimpešti održan je sastanak ministara na kojem su razgovarali o novim zajedničkim projektima, suradnji dviju zemalja u okviru europskih poslova te aktivnostima koje obje države podržavaju kako bi se ostvarili ciljevi suradnje određeni Sporazumom između Republike Hrvatske i Mađarske o zaštiti hrvatske manjine u Republici Mađarskoj i mađarske manjine u Republici Hrvatskoj.

Ministri su se osvrnuli i na rad Mađarskog kulturnog centra Zagreb – Instituta Liszt, koji djeluje u Zagrebu od 2014. godine i razvija suradnju s mnogim umjetničkim i znanstvenim partnerima u Hrvatskoj te mnogim programima približava mađarsku kulturu hrvatskoj publici. Nakon bilateralnog sastanka ministrica Obuljen Koržinek i ministar Csák potpisali su sveobuhvatan i sadržajan Program kulturne suradnje između Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Ministarstva kulture i inovacija Mađarske za razdoblje 2023. – 2026. kojim se detaljno uređuju suradnje u svim područjima kulture i umjetnosti te koprodukcije i razmjene projekata.

Suradnja Hrvatske i Mađarske vrlo je dinamična zahvaljujući zajedničkim projektima hrvatskih i mađarskih ustanova u kulturi, udruženja i umjetnika te je u posljednjih nekoliko godina realizirano nekoliko važnih izložbenih projekata. Posebno izdvajamo izložbu velikana hrvatske moderne umjetnosti Miroslava Kraljevića i njegovih sljedbenika u izložbenom prostoru Várkert Bázara u Budimpešti 2020. godine te izložbu „Ars et virtus. Hrvatska – Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine“, koja je istražila i prezentirala stoljetne povijesne, kulturne, umjetničke i mnoge druge veze Zagreba i Budimpešte.

Izložba je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske predstavljena 2020. u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, a krajem 2021. godine i mađarskoj publici u prostorima Mađarskog nacionalnog muzeja.

PRSTEN KRALJA KOLOMANA: Što zapravo piše na vladarskom prstenu za koji se vjerovalo da ima čarobne moći

JUSUF POSTHUMNO DOČEKAO SJAJ SVOG DVORA: procvat Maškovića hana i okolice nije zaustavila ni imovinsko-pravna trakavica