in ,

PRSTEN KRALJA KOLOMANA: Što zapravo piše na vladarskom prstenu za koji se vjerovalo da ima čarobne moći

Zlatni prsten jedna je od najtajanstvenijih uspomena srednjovjekovne ugarske povijesti. Iako je natpis danas djelomično izblijedio, početkom 20. stoljeća bio je potpuno čitljiv i glasio je: ANULUS COLOMANNI REGIS prsten kralja Kolomana, tako da se prsten može dovesti u vezu s ugarskim kraljem.

Prvi stranac na hrvatskom prijestolju nekoć je bio nositelj prstena. Koloman Arpadović, ugarski kralj koji je vojnom je silom i korupcijom pokorio tadašnju hrvatsku plemićku političku elitu. Ugarskoj se vojsci tada suprotstavio i hrvatski kralj Petar Svačić na planini Gvozdu. U bitci su 1097. godine Hrvati pretrpjeli poraz, a kralj Petar je poginuo.

FOTO: MBT / Blaga & misterije

S unutrašnje strane prstena pronađen je zapis GUT GUT GUTANI TABAL – što može biti formula koja štiti od udara groma i raznih bolesti. Iako stručnjaci nisu sa sigurnošću mogli prevesti tekst, analizirali su ga na temelju aramejskog ili gotskog jezika.

Zapadnoeuropski vladari i pripadnici aristokracije u 11. i 12. stoljeću nosili su upravo takvo, takozvano Thebal prstenje s natpisima koji su imali zaštitne moći.

FOTO: MBT / Blaga & misterije

Ovaj je prsten bio u posjedu obitelji Esterházy. Pronađen je krajem 19. stoljeća na obiteljskom gospodarstvu u Szarvaskóu, a pronašao ga je Ernó Sedlmayr, upravitelj gospodarstva, navodi se u opisu prstena koji je bio izložen u Zagrebu 2020. godine u Klovićevim dvorima povodom izložbe Ars et Virtus. Hrvatska – Mađarska: 800 godina zajedničke kulturne baštine

Prsten se nalazio u obitelji do 2004. godine kada su ga Tamás Sedlmayr i njegov mladi brat János poklonili Madarskom nacionalnom muzeju.

BLAGO KRALJA KOLOMANA: Gdje su zagonetni srebrenjaci kojima se prije tisuću godina trebalo podmititi hrvatsko plemstvo?

znanstveno-književni skup Dana Marije Jurić Zagorke „Marija Jurić Zagorka – život, djelo, nasljeđe“ na temu „Rod i mediji: od reprezentacije do konstrukcije zbilje“.

Dani Marije Jurić Zagorke 2023: šestodnevni program na tragu Zagorkina pera

Nedavno je potpisan program kulturne suradnje između Hrvatske i Mađarske