in

Dani Marije Jurić Zagorke 2023: šestodnevni program na tragu Zagorkina pera

Program inspiriran Zagorkom donosi živopisne šetnje, predavanja o ostavštini i misterozna pisma

znanstveno-književni skup Dana Marije Jurić Zagorke „Marija Jurić Zagorka – život, djelo, nasljeđe“ na temu „Rod i mediji: od reprezentacije do konstrukcije zbilje“.

“Cvijet za riječ”

Program započinjemo u utorak, 21. studenoga 2023. u 18 h ispred kipa Marije Jurić Zagorke u Tkalčićevoj ulici kostimiranom izvedbom “Cvijet za riječ”- Ponesi cvijet za našu Zagorku. Za onu koja je toliko lijepih riječi napisala i ispunila našu maštu, popunila znanje povijesti, usadila nam vjeru da možemo biti hrabre/hrabri, za našu Zagorku! Zagorka je ispunila našu maštu, a mi vas pozivamo da ispunite buket cvijeća namijenjen njoj.

Ponesite jedan cvjetić ili lijepu misao i pomozite nam kreirati zajednički znak pažnje za ovu damu. Osim Zagorkina kipa i njene vječne prisutnosti, kroz program će vas voditi kostimirani ženski lik, nalik onima koji su šetali stranicama njenih romana. Uz kratku prezentaciju na mjestu okupljanja, prošetat ćemo gradom i prisjetiti se zajednički nekih scena, koje je tako živopisno opisala u svojim romanima. Predviđeno trajanje programa je sat vremena, te za ovo događanje nije potrebna najava.

„Neznane junakinje“

U srijedu 22. studenoga 2023. održat će se edukativno kostimirana šetnja „Neznane junakinje“ u izvedbi Gornjogradskih coprnica. Glamurozne zabave, raskošne toalete, ranovovjekovne neobičnosti i skriveni život žena iz hrvatske povijesti očekuje Vas u ovoj kostimiranoj izvedbi na ulicama grada. Zavirite u djelić ženske svakodnevice iz minulih stoljeća gdje Vas očekuju živopisni likovi i neobične priče. ”I mi smo tu u povijesti! Mi žene! Šapćemo iz prošlosti. Čujete li naš glas? Zakoračite u mrak gdje leži prekriven prašinom zaborava naš život…” (Glas Neznanih junakinja). Svoj dolazak možete najaviti na mail [email protected] ili SMS na broj telefona 099 697 0072. Tada ćete saznati mjesto i vrijeme sastanka te druge potrebne informacije. Broj mjesta je ograničen. Kontakt osoba je Martina Findrik.

Memorijalni stan Zagorke

U četvrtak, 23. studenoga od 11 do 19 sati Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke bit će otvoren za javnost. Posjetitelji će moći vidjeti stan u kojem je Zagorka živjela 19 godina, stalni postav. Također će moći čuti poznate i manje poznate informacije i priče iz života popularne spisateljice i prve hrvatske novinarke. Memorijalni stan bit će otvoren za javnost i u nedjelju, 26.11. od 11 do 19 sati.

„Marija Jurić Zagorka – život, djelo, nasljeđe“

U suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Odjelom za komunikologiju, medije i novinarstvo Sveučilišta Sjever, u petak i subotu, 24. i 25. studenoga održat će se znanstveno-književni skup Dana Marije Jurić Zagorke „Marija Jurić Zagorka – život, djelo, nasljeđe“ na temu „Rod i mediji: od reprezentacije do konstrukcije zbilje“.

Nekada se o medijima govorilo kao sekundarnom čimbeniku socijalizacije. Danas je pak sveprisutnost njihova utjecaja od najranijeg djetinjstva tolika da ih mnogi svrstavaju među primarne odgojne agense. Već dugo mediji nisu samo posrednici određenog sadržaja, već su oformili vlastitu socijalnu sredinu i faktor su konstrukcije socijalne zbilje. Sudjeluju u destabilizaciji granica između virtualnog i zbiljskog (života i teksta).

Zbog toga je potrebna kritička distanca kada se govori o epistemološkim i ontološkim dimenzijama učinaka suvremenih medija na pojedince, grupe i društvo u cjelini. Medijska će se pismenost pri tome često isticati kao važna sastavnica kritičke sposobnosti. Zahtijeva da postavljamo pitanja o tome tko i gdje stvara određenu poruku? Koje se tehnike koriste za privlačenje pažnje? Kako različiti ljudi mogu razumijevati određene poruke? Koje se vrijednosti i točke gledišta prezentiraju? Zašto se neka poruka odašilje? itd.

Zagorkin snažan medijski utjecaj

Tema je, naravno, neraskidivo vezana i tiče se Marije Jurić Zagorke, našu prvu profesionalnu novinarku koja je od kraja 19. do sredine 20. stoljeća surađivala u brojnim novinama, često nepotpisana ili pod pseudonimom. Bila je članica redakcije Obzora, pisala je političke reportaže o mađarskoj politici, putopisne crtice, autobiografske bilješke, feljtone, jednočinke, organizirala je demonstracije protiv bana Khuen-Hédervárya te bila nakratko zatvorena. Pokrenula je i uređivala Ženski list, potom Hrvaticu, svjesna mnogih povratnih procesa utjecaja medija na društvo, s nadom da tu leži njihov demokratizacijski i emancipacijski potencijal.

“Zagorkinim tragom kroz Zagreb”

U nedjelju, 26. studenoga održat će se i tradicionalna šetnja “Zagorkinim tragom kroz Zagreb” s početkom u 11 h, u izvedbi Slavice Jakobović-Fribec. Mjesto sastanka je spomenik banu Jelačiću, Trg bana Jelačića. Za šetnju nije potrebna prijava.

“Misteriozno pismo”

Taj isti dan, u nedjelju, 26. studenoga vodimo vas i u samostalan razgled grada! Uz pomoć “Misterioznog pisma” pretvaramo vas u vodiča_kinju. Tragovi zapisani na papiru vode kroz grad i upoznaju vas s mjestima povezanim sa Zagorkinim romanom “Jadranka,” koji je počeo izlaziti prije 80 godina.

Misteriozno pismo možete preuzeti kod nas u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8, od 12 h do 17 h i potom pohitati u potragu za mjestima iz pisma, fotografirati se na njima i s ‘’dokazima’’ se vratiti na Dolac i pokupiti svoju skromnu nagradu za trud. U aktivnosti možete sudjelovati sami ili u grupi, te nije potrebna prijava.

Sudjelujte u izradi novog i modernog zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara Hrvatske

PRSTEN KRALJA KOLOMANA: Što zapravo piše na vladarskom prstenu za koji se vjerovalo da ima čarobne moći