in ,

INTERLIBER 2023: Grička vještica Marije Jurić Zagorke ponovo u prodaji

Marija Jurić Zagorka / Grička vještica u izdanju Školske knjige

Više od desetljeća od posljednjeg izdanja, mekanog i koje se prodavalo na kioscima, Grička vještica Marije Jurić Zagorke vraća se u prodaju. Ovog puta u tvrdom izdanju Školske knjige u sedam svezaka.

Grička Vještica sastoji se od romana Tajna Krvavog mosta, Kontesa Nera, Malleus maleficarum, Suparnica Marije Terezije, Dvorska kamarila i Buntovnik na prijestolju.

Predstavljanje Gričke vještice u novom ruhu će se održati tijekom ovogodišnjeg Interlibera. Prema zasada poznatim informacijama, cijena kompleta knjiga Grička Vještica prije popusta iznosi 149 EUR.

Radnja romana “Grička vještica” u osnovi je ljubavna priča između glavnih protagonista, Siniše i Nere i prikazuje posljednje dane zakona o spaljivanju vještica u Hrvatskoj. Mlada, slobodoumna i prosvijetljena grofica Nera ne vjeruje u vještice, uskraćuje poslušnost zakonu o vješticama i sakriva svoju služavku proglašenu vješticom.

Nera s gnušanjem odbija ponudu da se otkupi kazne tako da podmiti gradskog kapetana i snosi sve posljedice nasilja, praznovjerja, korupcije i  jala. Ona se svojim uvjerenjem brani pred sudom uoči smrti i pred samom kraljicom o čijoj odluci ovisi njezin život i čast.

I upravo to neustrašivo ispovijedanje svog uvjerenja nalazi odziva kod mudre i prosvijetljene kraljice Marije Terezije koja prihvaća prijedlog učenjaka Van Swietena te ukida ovaj sredovječni zakon.

Priča o loži masonskoj loži ‘Prudentia’ gdje se planirala revolucija po uzoru na Francusku

Narodna vjerovanja u vještice: zbog opasnih praznovjerja umrle su tisuće nedužnih žena i muškaraca