in ,

Priča o loži masonskoj loži ‘Prudentia’ gdje se planirala revolucija po uzoru na Francusku

©Blaga & misterije, kontaktirati za prijenos

U proljeće 1940. godine, nedugo nakon prestanka rada masonerije u Kraljevini Jugoslaviji, fotografirane su freske tamne sobe bivše lože slobodnih zidara “Prudentia” (Zur Klugheit) koja je djelovala u Zagrebu na adresi Vlaška 5.

Ove fotografije snimio je fotograf i povjesničar Djuro Szabo, koji je zatim zatvorio i zaključao metalna vrata lože, koja su kasnije prikazana na okviru njegove poznate knjige “Stari Zagreb”. Ova simbolička gesta bila je završetak djelovanja lože slobodnih zidara u Hrvatskoj, a obredni pribori, mačevi, pregače i ostala oprema već su bili pospremljeni ili uništeni.

Danas se vrata lože “Prudentia”, koja su ovjekovječena na naslovnici knjige Djure Szabe “Stari Zagreb”, nalaze u muzeju grada Zagreba. Ona nas vode kroz povijest slobodnog zidarstva u Hrvatskoj, od njegovog osnutka 1756. do 1778. godine, do razvoja u 19. stoljeću i njegovog prestanka 1940. godine.

Uovom članku se spominje i simbolika koja igra važnu ulogu u razumijevanju povijesti slobodnog zidarstva u Hrvatskoj, kao i postojanje literature koja se bavi ovom temom sa pozitivnim i negativnim stavovima. U tekstu u knjizi, spominje se i simbolika koja igra važnu ulogu u razumijevanju povijesti slobodnog zidarstva u Hrvatskoj, kao i postojanje literature koja se bavi ovom temom sa pozitivnim i negativnim stavovima.

Kroz sjenke prošlosti, između silnica vremena, tragamo za ostavštinom tajanstvene masonske lože Prudentia čiji utjecaj i danas svi osjetimo

U trenutku kada je rad lože slobodnih zidara “Prudentia” u Zagrebu na adresi Vlaška 5 završen, obredni pribori, mačevi, pregače i ostala oprema bili su sigurno pohranjeni ili uništeni. Vrata lože “Prudentia” u Zagrebu, koja su ovjekovječena na naslovnici kultne knjige Djure Szabe, i danas se nalaze u muzeju grada Zagreba, potpuno restaurirana i obojena u crno, s opisom “vrata trgovine”.

Vrata nas vode kroz povijest slobodnog zidarstva u Hrvatskoj, od njegovog osnutka 1756. do 1778. godine kada su ga osnovali hrvatski oficiri koji su boravili u inozemstvu, preko razdoblja Napoleonskih ratova 1805.-1814. godine, do modernog doba od 1870. godine do danas. Prva masonska loža u Hrvatskoj, “L’amitie querre”, osnovana je u Glini 1759. godine od strane graničnih oficira, uključujući pukovnika grofa Ivana Draškovića, koja je radila na francuskom jeziku.

Druga loža, “Prudentia”, osnovana je u Zagrebu 1773. godine od strane grofa Ivana Draškovića nakon njegovog odlaska iz vojne službe. Ova loža je djelovala samo 13 godina, ali je ostavila trag u događajima koja su utjecala na modernu povijest Hrvatske. Kuća u kojoj je bila smještena u javnosti je poznata kao Kuća Lacković-Žigrović, ali među slobodnim zidarima danas se smatra prvim hramom lože “Prudentia”, koja je djelovala samo 13 godina, ali je ostavila trajni utjecaj na povijest Hrvatske.

Članovi lože razgovarali su o revoluciji po uzoru na francusku i razmjenjivali mišljenja koja su posijala sjeme Ilirskog pokreta, koji se pojavio desetljećima kasnije i utjecao na razvoj nacionalnog identiteta. Dvokrilna drvena i masivna vrata koja se nalaze ispred zgrade u kojoj se nalazila loža, ukrašena su oštećenim kamenim dovratnicima i uokvirena su inicijalima tadašnjeg vlasnika Ivana Lackovića.

Lacković je bio časnik koji je služio u Vojnoj krajini i upoznao grofa Draškovića, koji je kasnije koristio prostorije u njegovoj kući za ložu “Prudentia”, koja je navodno pripadala Ivanjskim ložama, čijim je zaštitnikom bio Ivan Krstitelj, simboliziran bradatom glavom na zaglavnom kamenu portala.

French Count’s final resting place is in crypt under run-down castle in Croatia’s Zagorje

INTERLIBER 2023: Grička vještica Marije Jurić Zagorke ponovo u prodaji