in ,

Opera “Nikola Šubić Zrinski” otvara 10. Zrin festival na Zrinu

Zrin / FOTO: Zrin festival

U nedjelju, 2. lipnja, na ostacima gotičke crkve svete Marije Magdalene na Zrinu, premijerom opere “Nikola Šubić Zrinski” službeno će započeti jubilarni, 10. Zrin festival. Ova manifestacija, koja traje do 22. lipnja i završava u Čakovcu, posvećena je promicanju kulturne baštine Zrinskih u Hrvatskoj.

Hrvatski vokalni ansambl sv. Blaž izvest će operu, a u slučaju kiše, predstava će biti premještena u župnu crkvu sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskoj Kostajnici.

Ovaj multimedijalni festival uključuje bogat program glazbenih izvedbi te različite glazbene i edukativne radionice. Događanja će se održavati u Karlovcu, Ozlju, Hrvatskom Čuntiću, Brodu na Kupi, Gornjem Viduševcu, te u Sisku i Čakovcu.

Zrin festival je pokrenut sa ciljem prezentacije lokaliteta nekadašnjih utvrda, burgova i posjeda Zrinskih, kao i osvještavanja javnosti o potencijalu koji bogata kulturna baština i netaknuta priroda ovih krajeva pružaju za razvoj, posebice u područjima Hrvatskog Pounja i Banovine, koji su značajno stradali u potresu 2020. godine.

Festival organizira Hrvatska udruga Ars Organi Sisciae, a osnovan je s ishodištem u drevnom sijelu Zrinskih po kojem nosi ime – Zrinu na Banovini blizu Dvora na Uni. Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan.

Posjetite Andautoniju kod Zagreba i otkrijte kako je bilo živjeti kao Rimljanin

“Priče iz davnine” Ivane Brlić-Mažuranić sada postoje i u jedinstvenom stripu