in ,

U Petrinju ovog ljeta stiže LegendFest- festival priča, mitova i legendi na kojem se možete i osvježiti u rijeci Kupi

Najava za prvi petrinjski LegendFest

Festival LegendFest, koji ove godine oživljava lokalne legende, priče, te ističe znamenitosti Petrinje. Održat će se 27. i 28. srpnja na kupalištu u Petrinji. Kroz kazališne predstave, izložbe, radionice, koncerte i kulturno-umjetničke nastupe, LegendFest će posjetiteljima dočarati bogatu kulturnu baštinu Sisačko-moslavačke županije.

Ovaj festival je jedan od mnogih koje proteklih 20 godina organizira udruga Val kulture u različitim dijelovima Hrvatske. Prema riječima organizatora, Petrinja je ove godine odabrana jer je to drevni gradić koji predstavlja ulaznu točku za cijelu Banovinu. Regija je to protkana povijesnim znamenitostima, narodnim pričama i običajima koje tek treba prezentirati javnosti.

Program LegendFest 2024

Tijekom popodnevnih sati, kupalište u Petrinji postaje prozor u svijet baštine, mitova i legendi. Tu će se istovremeno održavati radionice izrade hrvatskih autentičnih igrački, lončarije po kojoj je Petrinja poznata, plesne radionice, prezentacije knjiga i pripovijedanja. U večernjim su satima predviđeni koncerti glazbenih grupa Su’vid i Ogenj– najavljuje Ivor Zidarić iz udruge Val Kulture. Dodaje kako se program ovih dana finalizira te će uskoro biti objavljen na službenim stranicama LegendFesta.

-Naša vizija je stvoriti program koji će biti zanimljiv široj društvenoj zajednici, uključujući djecu i sve naraštaje, kako bismo osigurali prenošenje naše baštine budućim generacijama. Vjerujemo da će festival poslužiti kao platforma za edukaciju i zabavu te kao središte za poticanje suradnje i kulturnog povezivanja unutar zajednice – zaključuje Ivor Zidarić

Sve detalje o rasporedu, izlagačima i predstavama ovogodišnjeg LegendFesta doznajte na službenim stranicama festivala koji možete zapratiti i na Facebooku. Naglašavamo kako se LegendFest ove godine održava na prekrasnom novoobnovljenom kupalištu u Petrinji. Razlistana visoka stabla jamče dubok hlad i zaštitu od sunca. Velika livada pod njima pruža pak dovoljno prostora za posjetitelje, izvođače i izlagače. S obzirom na ljetni datum, prilika je to i za osvježenje u Kupi!

Gdje je Crni otok na Savi kod Zagreba? Nekoć je na njemu bio samostan, spominje ga i Zagorka, a danas mu se gubi svaki trag

Što je to davno bilo na Svetom Križu? Pronađene su kuće, grob moćnika, zub morskog psa, kovačnica i ritualni prostor