in ,

Program Noć tvrđava 2024: diljem zemlje 10. svibnja tvrđave otvaraju svoja vrata, doznajte detalje

Noć tvrđava i treću godinu zaredom povezat će utvrde, bedeme i dvorce u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori, Srbiji, Češkoj i Ukrajini

Manifestacija u organizaciji šibenske Tvrđave kulture i partnera bit će održana 10. svibnja na svim lokacijama istovremeno uz niz programa za posjetitelje.

Sudionici su i ove godine pripremili raznovrsne, edukativne i zabavne sadržaje na više od 40 lokacija u sedam zemalja. Program svake tvrđave koji se održava u petak 10. svibnja potražite na ovome linku, gdje je nužno odabrati utvrdu koju želite posjetiti, gdje će dodatni klik otkriti program. 

Stari grad Dubovac, dvorac Pejačević, Trakošćan, Dvor Veliki Tabor, omiške fortifikacije, četiri šibenske tvrđave, dubrovačke tvrđave, Kninska tvrđava i tvrđava Klis, samo su neke od lokacija koje su prijavile svoje programe.

Bogat program u Hrvatskoj i Europi uključuje edukativne radionice, izložbe, predavanja, stručna vodstva, koncerte, projekcije i slobodan ulaz za posjetitelje. Budući da pojedini programi i lokaliteti imaju ograničen broj sudionika, građani se na vrijeme mogu informirati o programima koji ih zanimaju i načinu sudjelovanja na web stranici manifestacije Noć tvrđava.

Ideja o organizaciji Noći Tvrđava potekla je iz Šibenika prije tri godine, čime se organizatori posebno ponose.Tada su, uz hrvatske gradove, sudjelovale još BiH i Crna Gora. U međuvremenu su se manifestaciji u organizaciji Tvrđave kulture i partnera priključili gradovi u Crnoj Gori, Sloveniji, Srbiji, Ukrajini i Češkoj pa ove godine očekujemo najbogatiji program do sad.

Noć tvrđava prepoznata je i kroz podršku udruženja EFFORTS (European Federation of Fortified Sites) i FORTE CULTURA koje su Noć tvrđava, uvrstile u European Fortress Summer Event.

Zbog sumnje na korupciju kod procjena štete nakon potresa uhićen glavni konzervator Davor Trupković

Hrvatski dvorci i utvrde: u čemu je razlika između utvrde, gradine, kaštela, burga i dvorca?