in ,

Zbog sumnje na korupciju kod procjena štete nakon potresa uhićen glavni konzervator Davor Trupković

Davor Trupković, koji se sumnjići za korupciju. FOTO: MBT / Blaga & misterije

Ured europskog javnog tužitelja javlja kako su zbog sumnje na preplaćivanje prenapuhanih cijena radova procjene štete nakon potresa uhićeni bivši pomoćnik ministrice kulture i sada glavni konzervator Ministarstva kulture i medija Davor Trupković, bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo i profesor tog fakulteta Boško Pribičević.

Davor Trupković je nakon razornog potresa koji je u ožujku 2020. pogodio područje Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske te Zagrebačke županije, bio imenovan čelnikom tima za pregled i identifikaciju zgrada oštećenih potresom, što je uključivalo i trodimenzionalno dokumentiranje oštećenja. Ured europskog javnog tužitelja sumnja da je Trupković koristeći situaciju i svoj službeni položaj, s Alminom Đapom dogovorio da će namjestiti posao popisa i procjene šteta na nepokretnim kulturnim dobrima prouzročenim potresom Geodetskom fakultet u zamjenu za novac i druge poklone.

Namještao poslove preko geodetskog fakulteta

Kako prenose meidji, ured precizira da je Trupković kao dužnosnik u Ministarstvu znao da Geodetski fakultet nema dovoljno osposobljenog kadra ni opreme za obavljanje takvih poslova te da bi za njihovo obavljanje angažirali jedno trgovačko društvo. Prema navodima EPPO-a, dokazi pokazuju da su to trgovačko društvo kontrolirali dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo i profesor tog fakulteta Boško Pribičević, a koji su bili stvarni korisnici tog aranžmana.

EPPO ističe kako postoji sumnja da je Geodetski fakultet u dogovoru s Trupkovićem dostavljao Ministarstvu izvješća po znatno višoj cijeni po kojoj bi iste radove obavile tvrtke s potrebnim kadrovima i opremom. Istraga je pokazala i da je Trupković bez ikakve odgovarajuće kontrole potvrđivao izvješća o obavljenim radovima koja je podnosio Đapo u u ime Geodetskog fakulteta. Tako je na temelju tri tako odobrena izvješća, Ministarstvo kulture i medija platilo Geodetskom fakultetu više od 2,5 milijuna kuna.

Ured tužitelja dodaje da je u 2021. od tih 2,5 milijuna eura, iznos od 800.000 eura knjižen na teret Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU), a potom, zbog neprovođenja odgovarajućeg postupka javne nabave, taj je iznos 31. prosinca 2023. preknjižen na teret državnog proračuna.

Trupković je, nastavlja EPPO, odobrio plaćanje bez odgovarajuće provjere i na temelju četvrtog izvješća koje je podnio Đapo i to u iznosu od 3,2 milijuna eura. Međutim, to plaćanje nije izvršeno jer su službenici Ministarstva utvrdili da su u tom izvješću navedene zgrade koje su već bile uključene i plaćene u ranije dostavljenim izvješćima.

Istraga je pokazala da su Đapo i Pribičević koristili dio tog novca za svoju korist, čime su priskrbili nepripadnu materijalnu korist sebi i drugima i to u iznosu od najmanje 384.000 eura. Za dogovoreno postupanje u više navrata su Trupkoviću kao mito predali najmanje 39.000 eura i pametni sat Apple Watch u vrijednosti od 370 eura.

EPPO smatra da je preplaćivanjem radova zbog prenapuhanih cijena nanesena šteta državnom proračuna od preko milijun eura. Dodaje i da su zbog loše obavljenog posla, i u nekim slučajevima nepostojanja trodimenzionalnih snimki, taj posao morale ponovno obavljati druge tvrtke, što je dovelo do dodatnih troškova od 31.681 eura, čime je nanesena šteta FSEU-u, iz kojeg su se financirali ti dodatni troškovi.

Prema pisanju medija, Trupković je nakon policijskih pretresa smijenjen s mjesta v. d. Pročelnika Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, ali je ostao na mjestu glavnog konzervatora u Upravi za zaštitu kulturne baštine.

Tko su Iluminati: tajno društvo koje promiče novi svjetski poredak i povezuje teorije urote

Program Noć tvrđava 2024: diljem zemlje 10. svibnja tvrđave otvaraju svoja vrata, doznajte detalje