in , ,

NIŠTA OD LEGENDLANDA: Zabavnog parka kod Zaprešića čije je postojanje od početka bilo nemoguće

Legendland je na čekanju dok ne pronađemo odgovarajuću lokaciju- piše Hesam Qaydi, poduzetnik koji je prošli tjedan javnosti prezentirao ideju o izgradnji Legendlanda kod Zaprešića- golemog zabavnog parka nadahnutog hrvatskim znamenitostima, mitovima i legendama koji bi zapošljavao tri tisuće ljudi i godišnje privlačio tri milijuna posjetitelja

FOTO: Prigorski kaj

Ideja o Legendlandu kod Zaprešića bila je nemoguća od početka. To je važno za istaknuti jer ovo nije slučaj nerazumijevanja hrvatske države u odnosu prema stranim investitorima kako bi uskoro moglo biti prezentirano u javnosti nego o nemogućim skrivenim preduvjetima. Hesam je, osim besplatnih stotinjak hektara zemlje, tražio i vize bez rada za 500 investitora iranskih državljana “working visas without working“.

Za to “mjesto hrvatske povijesti i čarolije” u prodaju su, uz odgovarajuću medijsku kampanju i oglase na TV postajama, odmah puštene i ekskluzivne doživotne ulaznice. U suštini je to način prikupljanja mikrodonacija od podržavatelja projekta od ideje do realizacije, poznatiji kao Crowdfunding, o čemu je bilo riječi u prvom dijelu članka kojim su se Blaga & misterije bavile postojanjem Legendlanda.

Zabavni je park imao i odgovarajuću lokacijsku oznaku na Google kartama, za mjesto kod Zaprešića na adresi Vinogorje Zaprešić – ukrasna bačva, Industrijska ul. gdje gradnja zabavnog parka od početka nije bila moguća.

Evolucija ideje

Iako u pisanom odgovoru Hesam Qaydi navodi kako je “zemljište prvo bilo rekreativne namjene, u međuvremenu je prenamijenjeno u poljoprivredno” – odgovor nadležnog Ministarstva graditeljstva i državne imovine glasi kako “nekretninama za sada neće raspolagati u svrhu izgradnje zabavnog parka obzirom se iste koriste u poljoprivredne svrhe.”

U pisanim odgovoru, Qaydi također bilježi kako “na ideji golemog zabavnog parka, koji bi bio nadahnut prirodnim i povijesnim ljepotama Hrvatske, radi od 2018. godine, koja se svojim i nazivom i konceptom prilagođavala tržištu”.

Tako je prije ideje o Legendland-u (2023) postojala ideja o CroLand-u (2022), a ovisno koga se pita, i Game of Throne Theme Park for Croatia (2022).

CroLand je tako javnosti prezentiran 18. veljače 2022. godine. Nadahut Hrvatskom i njezinim svekolikim ljepotama sastojao bi se od vrtuljaka, vožnji, aqua parkova, rollercoastera, slobodnih padova i dvoraca.

Isti datum, drugo vrijeme

Na isti dan kada je ideja o CroLandu objavljena u medijima zapisi Ministarstva gospodarstva otkrivaju kako je “18. veljače 2022. održan sastanak na kojem je Hesam Qaydi prezentirao investicijski projekt pod nazivom „Game of Throne Theme Park for Croatia“ – izgradnju zabavnog parka vrijednosti 1 milijardu €. Predmetni investicijski projekt je tada želio realizirati tako da mu RH bez naknade ili uz simboličnu naknadu dodijeli zemljište u vlasništu RH na području općine Stupnik u Zagrebačkoj županiji.”

Traženo je zemljište, međutim, zaštićen prirodni krajobraz pa CroLand tamo nije bilo moguće sagraditi niti je bilo moguće dobiti zemlju pod traženim uvjetima.

Kad smo ih pitali o Legendland-u kod Zaprešića, u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja navode kako se Hesam Qaydi, odnosno Happy summer sky d.o.o.” do sada nisu obratili oko potencijalne investicije u zabavni park Legendland kod Zaprešića”.

Tijekom istog sastanka, osim besplatne zemlje, ili one po simboličkoj naknadi, preduvjet za realizaciju predmetnog investicijskog projekta koje je Hesam Qaydi tražio bio je izdavanje „working visas without working“ za 500 investitora iranskih državljana. Kada smo ga pitali o čemu se radi, Quaydi nije pružio odgovor. U ranijim medijskim istupima spominjao je, međutim, prijatelje koji su spremni podržati projekt – potencijalne investitore iz Irana i drugih zemalja.

“Svim zakonitim sredstvima pokušavam razviti projekt zabavnog parka u Hrvatskoj i kako vrijeme prolazi, ideja je postajala sve bolja i bolja. Moje istraživanje tržišta pokazuje kako je 30% javnosti spremno podržati projekt četiri godine unaprijed – odgovorio je Hesam Qaydi, odlučan u namjeri relizacije svoje ideje. Gdje i pod kojim preduvjetima, tek ostaje za vidjeti.

LEGENDLAND JE PRAZNO POLJE: Expose opasnih zabluda zabavnog parka hrvatske povijesti & čarolije 

Zaigrajte kviz o Medvedgradu i odgovorima na pitanja rasvijetlite manje poznate detalje o burgu iznad Zagreba

Medvedgrad okupan Suncem u suton

Zaigrajte kviz o Medvedgradu i odgovorima na pitanja rasvijetlite manje poznate detalje o burgu iznad Zagreba

NAPUŠTENO SELO ŠUGARE: Na Krku postoji mjesto gdje su Frankopani doveli radnike za solane koje više ne postoje