in

Oaza u kamenu vas očekuje: vodopad Kravica na rijeci Trebižat stoljetno je utočište čija ljepota oduzima dah

Vodopad Kravica nalazi se na rijeci Trebižat. To je jedinstvena prirodna ljepota koju je izgradila voda rijeke Trebižat prolazeći kroz krečnjačke terene i taložeći sedru. Saznajte više o posjetu!

I sam posjet vodopadu Kravica otkriva zašto se toj Oazi u kamenu posjetitelji tako rado vraćaju. Kristalno čista i bistra tirkizna voda okružena zelenilom i udarajući od stijene stvara vodeni amfiteatar s prirodnim bazenom u samom podnožju. Danas je Kravica popularno izletište, mjesto koje posjećuju stotine tisuća putnika namjernika.

Ipak, vodopad Kravica postoji kroz duga stoljeća, kao prepoznatljiva točka u prostoru služila je kao rijetko pristupačno pojilo u prostoru, gdje je bilo moguće dovesti stoku koja je život značila. Prema narodnoj predaji, tako i dobila ime – po kravici koja je jednom prilikom pala niz vodopad i čudom preživjela.

Smještena na rijeci Trebižat, nekad su uz slap bile smješteni mnogobrojni mlinovi i stupe za valjanje sukna. Danas ti kameni mlinovi uglavnom stoje uz rijeku kao podsjetnik na neka davna vremena, a malo koji je još uvijek u funkciji.

Sedrena područja oko vodopada Kravice spadaju u geološke spomenike prirode Bosne i Hercegovine. Nekada su uz slap bili aktivni Doživljaj posjete vodopadu Kravice upotpunjuje obližnja mala pećina, otvorena s obje strane. U njoj se mogu vidjeti stalaktiti od kalcijum karbonata, stari mlin i brodić. Kravice spadaju u jedne od najljepših prirodnih ljepota u Hercegovini uopće.

U ljetnom periodu, zbog nižeg vodostaja rijeke, bazen ispod slapova nudi uživanje u plivanju i vodenim sportovima.

Smješten u srcu Bosne i Hercegovine, ovaj prekrasan vodopad visok je 25 metara i pruža nevjerojatan prizor koji će vas ostaviti bez daha. Okružen netaknutom prirodom i bujnom vegetacijom, Vodopad Kravica nudi idiličnu kulisu za opuštanje i uživanje.

Uz glasnu buku vode koja se razbija o stijene, osjetite osvježavajući sprej na koži dok se kupate u kristalno čistoj vodi. U blizini vodopada nalazi se i uređeno područje za piknik, gdje možete uživati u ukusnom jelu dok u pozadini čujete zvukove prirode.

Vodopad Kravica nudi brojne aktivnosti za avanturiste, uključujući ribolov, rafting i vožnju kanuom po rijeci Trebižat. Ovo je savršeno mjesto za bijeg od užurbane svakodnevice i uživanje u prirodi s obitelji i prijateljima.

Ne propustite priliku posjetiti ovaj prekrasan vodopad i doživite nezaboravno iskustvo u prirodi. Rezervirajte svoj posjet Vodopadu Kravica danas! Posjetite Kravica – Oasis in Stone i saznajte sve potrebno za planiranje dolaska. Oaza u kamenu Vas očekuje 

Donacijska kampanja za odnovu dvorca umjetnika Oršić – Jakovlje nastavlja se izložbom “Raj na zapadu”

Istražujte hrvatsku kulturnu baštinu preko interneta korištenjem portala e-Kultura